Članak

Zatraženo produženje mjera Džambegoviću

14. Januara 2015.00:00
Državno tužilaštvo predložilo je produženje mjera zabrane Hedinu Džambegoviću, optuženom za zločin počinjen 1992. godine na području Goražda, čemu se Odbrana nije usprotivila.

This post is also available in: English

Tužilaštvo je predložilo da se Džambegoviću produže mjere zabrane napuštanja mjesta prebivališta, kao i zabrana putovanja, sastajanja sa određenim licima, te obavezno javljanje policiji dva puta sedmično, kako ne bi pobjegao ili uticao na svjedoke.
Mirsada Beganović-Žutić, braniteljica optuženog, kazala je da se ne protivi prijedlogu Tužilaštva BiH, objasnivši da njen branjenik nema pasoš druge države te da ne postoji bojazan da bi mogao pobjeći.
Sud će naknadno donijeti odluku o tome da li će mjere zabrane biti produžene.
Optužnicom potvrđenom 6. januara, Tužilaštvo BiH tereti Džambegovića da je, kao pripadnik Armije BiH (ABiH), od maja do augusta 1992. godine počinio zločin nad civilnim stanovništvom u selu Crkvine (općina Goražde).
Tužilaštvo BiH smatra da je Džambegović dolazio u selo, iz kojeg su odvedeni vojno sposobni muškarci, gdje je fizički i psihički maltretirao i zastrašivao civile srpske nacionalnosti koji su tu ostali. Među tim civilima je bilo i osoba starijih od 70 godina.

Lamija Grebo


This post is also available in: English