Članak

Upitna pripadnost komandi Teritorijalne odbrane

13. Januara 2015.00:00
Svjedok Državnog tužilaštva na suđenju za zločine počinjene u Trnovu je odgovarajući na unakrsna pitanja Odbrana rekao da srpske jedinice u tom gradu 1992. nisu bile nadmoćnije od bošnjačkih, te da nije čuo za masakre nad bošnjačkim civilima.

This post is also available in: English

Četvrtog dana svjedočenja na suđenju Edhemu Godinjaku, Medarisu Šariću i Mirku Bunozi, nekadašnji načelnik srpske stanice policije u Trnovu Rade Ivanović je kazao da je muslimansko stanovništvo u Trnovu bilo bolje naoružano od srpskog “jer su se pripremali od 1991. godine”.

Prema iskazu Ivanovića, u Trnovu je bilo samo oko 300 srpskih vojnika, koji su činili jedan bataljon, a trnovska brigada nikada nije formirana zbog malog broja boraca.

Nakon što je Vasvija Vidović, Šarićeva braniteljica, svjedoku prezentirala dokument Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske (VRS) u kojem se spominje Trnovska brigada, Ivanović je ponovio da o tome ništa ne zna, te da jednostavno nije bilo dovoljno vojnika da se ona formira.

“Muslimani su bili višestruko brojniji u opštini i ne mogu prihvatiti da smo mi bili vojno nadmoćniji”, rekao je Ivanović i dodao da nije čuo za masakre nad bošnjačkim civilima na području opštine Trnovo.

Prema optužnici, Godinjak je bio načelnik SJB-a Trnovo, Šarić komandant Štaba Teritorijalne odbrane (TO) u Trnovu, a Bunoza komandant jedinica Hrvatskih obrambenih snaga (HOS).

Svjedok Ivanović je na pitanje braniteljice Vidović kazao da nije pripadao komandi Teritorijalne Odbrane (TO) Trnovo, nakon čega mu je ona prikazala zapisnike iz maja 1992. u kojima stoji da je bio na sastancima komande.

“Bio sam prisutan samo kao načelnik stanice milicije, ali nisam bio član komande”, pojasnio je svjedok.

Braniteljica Vidović je svjedoka upitala i od kada je bio pripadnik Srpske Demokratske Stranke (SDS), na šta je Ivanović odgovorio da se ne sjeća tačno, ali otprilike od aprila ili maja 1992. godine.

Nakon toga, Odbrana je svjedoku prikazala člansku knjižicu SDS-a s njegovim imenom u kojoj stoji da je platio članarinu i za dio 1991. i 1992. godinu.

“Ja se ne sjećam ovog uopšte”, rekao je Ivanović, koji je sa svjedočenjem počeo sredinom novembra prošle godine, kada je kazao da je do podjele policije po nacionalnoj osnovi u Trnovu došlo nakon napada muslimanskih vojnika na mješovitu patrolu policije u aprilu 1992.

Suđenje će se nastaviti 3. februara.

Denis Džidić


This post is also available in: English