Članak

Udarci optuženog Maksimovića

12. Januara 2015.00:00
Na suđenju za zločine počinjene u Kotor-Varoši, svjedok Tužilaštva BiH je izjavio da ga je udario optuženi Duško Maksimović.

This post is also available in: English

Teufik Fifić je ispričao da je 25. juna 1992. godine, zajedno sa ostalim mještanima zaseoka Kukavice (naselje Kotor), uhapšen i odveden pred kuću Rasima Tatara, gdje su bili dužni odložiti nakit i novac.
“Bio mi je otac Idriz i braća, Ivica i Rudolf Matijević, Vilić Rešid i Nermin, KV-16, Avdić Semir (…) Odvedeni smo pred kuću Zeba Stipe i Zeba Ante. Morali smo čučnuti, dignutih ruku i spuštene glave”, prisjetio se svjedok.
On je kazao da je pet muškaraca iz njihove grupe izdvojeno i odvedeno ispod kuće Ante Zebe, odakle se čuo rafal.
“Nas su poveli prema bolnici u Kotor-Varoši. Usput su odvojili mog najmlađeg brata Ismeta i Rudolfa Matijevića, a potom i još neke ljude (…) Hajro Terzić leži u lokvi krvi nasred mosta”, prisjetio se Fifić.
Prema njegovom kazivanju, tada je ukupno ubijeno 29 ljudi.
Muškarci iz Kukavica su, kako je naveo Fifić, odvedeni u kanal pred laboratoriju, gdje su udarani, maltretirani te ubijani.
“Svako zna da sam ja bio najgori. (…) Dule Maksimović me udario vojničkom čizmom”, rekao je svjedok.
On je, odgovarajući na pitanja optuženog Duška Maksimovića, kazao: “Ti me jesi udarao, a da li si mi braću pobio, to ne znam.”
Dušku Maksimoviću sudi se za učešće u zatvaranju, mučenju i drugom nečovječnom postupanju nad Bošnjacima i Hrvatima u Kotor-Varoši, kao i Savi Tepiću, Dragoslavu Bojiću, Dušku Vujičiću, Radojku Keveroviću i Iliji Kurušiću.
Prema optužnici, Tepić je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB), Bojić komandir policijske stanice u Kotor-Varoši, Vujičić aktivni policajac, Maksimović i Keverović rezervni policajci, a Kurušić pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS).
Svjedok Fifić je naveo da su muškarci iz Kukavica prebačeni iz bolnice u zatvor kod suda u Kotor-Varoši, gdje su uslovi bili veoma loši, a jedan obrok dnevno koji su zatvorenici dobijali bio je pokvaren.
Svjedok je rekao da je vođen na ispitivanje, gdje mu je Dule Vujičić prislonio pištolj na glavu.
“Volio bih da me je ubio, pa da više ne gledam”, kazao je Fifić, koji je u zatvoru ostao do 19. jula 1992. godine.
Na ovom ročištu iskaz je dala i zaštićena svjedokinja KV-17, koja je ispričala da je odvojena od svoje dvoje djece, od četiri i godinu dana, te odvedena na ispitivanje u stanicu policije u Kotor-Varoši. Ona je navela da su od nje tražili da kaže gdje joj je suprug.
Iz policijske stanice je prebačena u zatvor kod suda, u kom je provela tri noći, i gdje su, navela je, stražari bili korektni i nije bila fizički zlostavljana.
Suđenje se nastavlja 26. januara.

Džana Brkanić


This post is also available in: English