Članak

Iduće sedmice završne riječi na suđenju Toliću

9. Januara 2015.00:00
Pred Sudom BiH u petak, 16. januara, biće iznesene završne riječi na suđenju Josipu Toliću, optuženom za zločine počinjene u Odžaku i Bosanskom Brodu.

This post is also available in: English

Za iduću sedmicu su zakazane četiri statusne konferencije. U ponedjeljak, 12. januara, biće održana u postupku protiv Željka Stanarevića, optuženog za zločine u Bihaću, a dva dana kasnije, u srijedu, pred početak suđenja Slavku Saviću, kojeg optužnica tereti za zločine u Vogošći.

U petak će biti održane statusne konferencije pred početak suđenja Novaku Mitroviću i Draganu Glogovcu, optuženima za zločine u Zavidovićima, te Dževadu Duliću, optuženom za zločine na području Cazina.

Novi svjedoci Tužilaštva BiH biće saslušani u ponedjeljak na suđenju Goranu Sariću, optuženom za genocid u Srebrenici, Petru Kovačeviću, kojem su na teret stavljeni zločini u Višegradu, te Mensuru Memiću, Dževadu Salčinu, Senadu Hakaloviću, Nedžadu Hodžiću i Nihadu Bojadžiću, optuženima za zločine u Trusini kod Konjica.

Isti dan se nastavljaju suđenja Savi Tepiću, Dragoslavu Bojiću, Dušku Vujičiću, Dušku Maksimoviću, Radojku Keveroviću i Iliji Kurušiću za zločine u Kotor-Varoši, kao i Draganu Šekariću za zločine u Višegradu i Goraždu.

U utorak se nastavlja suđenje Ramizu Avdoviću i Iulian-Nicolae Vintili za zločine u Sarajevu, Edhemu Godinjaku, Medarisu Šariću i Mirku Bunozi za zločine u Trnovu, te Ostoji i Bosiljku Markoviću za zločine u Kotor-Varoši.

Ekremu Ibračeviću, Faruku Smajloviću i Sejdaliji Ćoviću, optuženima za zločine u Srebreniku, suđenje se nastavlja takođe u utorak, kao i Marijanu Brnjiću, Martinu Barukčiću, te Pavi i Iliji Glavašu, optuženima za zločine u Odžaku. Isti dan, u sudnici bi se trebao pojaviti i Aleksandar Cvetković, optužen za genocid u Srebrenici.

Novi svjedoci Odbrane planirani su za srijedu, 13. januara, na suđenju Vitomiru Rackoviću, optuženom za zločine u Višegradu. Suđenja će isti dan biti nastavljena Goranu Popoviću za zločine u Višegradu i Ostoji Stanišiću i Marku Miloševiću za genocid u Srebrenici.

U četvrtak se nastavlja suđenje Nedžadu Hodžiću i Dževadu Salčinu za zločine na Igmanu, kao i Mustafi Đeliloviću, Fadilu Čoviću, Mirsadu Šabiću, Neziru Kaziću, Bećiru Hujiću, Halidu Čoviću, Šerifu Mešanoviću i Nerminu Kalemberu za zločine u Hadžićima.

Isti dan, u sudnici će se pojaviti Nikola Marić, optuženi za zločine u Prozoru, te Indira Kamerić, kojoj su na teret stavljeni zločini u Brodu.

Za petak je zakazan nastavak suđenja Ibri Maciću, optuženom za zločine u Konjicu, te Srećku Boškoviću, optuženom za zločine u Zvorniku.

Naredne sedmice će biti izneseni prijedlozi u vezi sa pritvorom i mjerama zabrane u postupku protiv Hedina Džambegovića, osumnjičenog za zločine u Goraždu, Predraga Marjanovića, koji je osumnjičen u istrazi za zločin u Osmacima, te Zaima Laličića, osumnjičenog za zločine u Hrasnici kod Sarajeva.

Obnovljeno suđenje Željku Jukiću, optuženom za zločine u Prozoru, nastavlja se u utorak, dan kasnije, Mehuri Selimoviću, Adilu Ružniću i Emiru Mustafiću za zločine na području Krajine, a u četvrtak Savi Babiću, kojem su na teret stavljeni zločini u Bratuncu.

Marija Taušan


This post is also available in: English