Članak

Predložen pritvor i mjere zabrane

24. Decembra 2014.00:00
Tužilaštvo BiH zatražilo je određivanje pritvora za Gorana i Milorada Mrđu, osumnjičene za zločin počinjen u Sanskom Mostu, čemu se Odbrana usprotivila.

This post is also available in: English

Za Mileta Kokota i Ranka Mrđu, također osumnjičene za zločin počinjen u Sanskom Mostu, Tužilaštvo BiH je zatražilo određivanje mjera zabrane, čemu se Odbrane nisu protivile, zatraživši samo da budu prilagođene poslovnim obavezama.  

Tužilaštvo BiH je zatražilo određivanje pritvora za Gorana i Milorada Mrđu zbog mogućnosti bjekstva, narušavanja javnog reda i mira, kao i zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke ili saučesnike.

Istaknuto je da osumnjičeni Goran Mrđa ne posjeduje identifikacionu dokumentaciju, te da iako ima ugostiteljski objekat, on nije evidentiran. Iz tih razloga, U Tužilaštvu BiH smatraju da ne bi bilo moguće kontrolisati da li Goran Mrđa prelazi granicu ili ne.

Goran, Milorad i Ranko Mrđa, kao i Mile Kokot, osumnjičeni su da su, kao pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS), na području Sanskog Mosta i okoline učestvovali u ubistvima, silovanjima i drugim nečovječnim djelima počinjenim nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti.

Tužilaštvo je dodalo da svi svjedoci izražavaju veliki strah, te smatra da je “jako bitno da Goran i Milorad Mrđa ne komuniciraju” jer su 1993. godine osuđeni za krivično djelo počinjeno na sličan način.

Prema navodima Tužilaštva, kod svih ispitanih svjedoka postoji mišljenje da je Goran Mrđa uporno zlostavljao to stanovništvo, te da bi puštanjem na slobodu mogao narušavati javni red i mir.

Za osumnjičene Mileta Kokota i Ranka Mrđu, Tužilaštvo smatra da su dovoljne zaštitne mjere kako bi se spriječilo napuštanje BiH, te komunikacija sa svjedocima, kako ne bi došlo do ometanja istrage.

Odbrane Gorana i Milorada Mrđe protivile su se određivanju pritvora, predloživši da umjesto toga budu određene mjere zabrane napuštanja mjesta boravišta i sastajanja sa svjedocima.

“Tužilaštvo nije potkrijepilo osnovanu sumnju… Moj branjenik je porodičan čovjek, i on i supruga imaju porodični biznis. On nema motiva da bježi”, rekao je branilac Damir Katica, koji zastupa Gorana Mrđu.  

On je dodao da njegov branjenik nema pasoš i da nije izvadio ni nove lične dokumente.

Prema riječima Ranka Dakića, branioca Milorada Mrđe, navodi Tužilaštva za pritvor su paušalni.

“On samo radi u Hrvatskoj i privremeno boravi kod rodbine, ali ima samo državljanstvo BiH. Svi svjedoci su u FBiH, u Sanskom mostu, a on više tamo ne ide, on živi u Prijedoru”, rekao je Dakić.

Odluka o prijedlogu Tužilaštva BiH bit će naknadno donesena.

Lamija Grebo


This post is also available in: English