Članak

Najveći zlikovac u Batkoviću

24. Decembra 2014.00:00
Prvi svjedok Državnog tužilaštva na suđenju za zločine počinjene u logoru Batković ispričao je da ga tokom dva i po mjeseca, koliko je bio zatočen u tom objektu, svakodnevno premlaćivao Gligor Begović.

This post is also available in: English

Nedim Mustačević, bivši pripadnik Armije BiH (ABiH), posvjedočio je da je 19. juna 1992. godine ranjen na liniji iznad Tuzle, nakon čega su ga zarobili pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS) i odveli u logor Batković.

Po dolasku, kako je rekao, smješten je u hangar gdje je bilo između 200 i 300 ljudi, a taj broj je narastao i do 2.000 u naredna dva mjeseca.

“Gligora Begovića pamtim. On se isticao nečovječnim postupanjem i zlodjelima. Bio je krvolok i najveći zlikovac. Ne mogu ga čovjekom nazvati, već objektom… Ja sam od njega doživio nešto što ne bih poželio ni najgorem neprijatelju”, kazao je Mustačević, koji je prepoznao optuženog u sudnici.

Prema iskazu svjedoka, Begović ga je svakodnevno tukao puškama, palicama, nogama i rukama po svim dijelovima tijela, te ga gazio po ranjenoj nozi.

“Najupečatljivija tuča mi je bila kada me je vani tukao možda sedam ili deset dana nakon mog dolaska u logor. Nije trebao povod. S njim je bio Zoran Zarić i oni su me zvali ‘Zelena beretka’. Mislili su da sam ja njihov protivnik. Tukli su me vani… Osjetio sam strahovit bol u leđima i oštećena su mi tri ili četiri pršljena vratna”, prisjetio se Mustačević.

Dijelovi Mustačevićevog svjedočenja u kojima je govorio o seksualnom zlostavljanju bili su zatvoreni za javnost, na zahtjev Odbrane, zbog zaštite intimnog i porodičnog života optuženog Begovića.

Tužilaštvo BiH tereti Gligora Begovića da je učestvovao u zločinima nad civilima i zarobljenicima koji su držani u nehumanim uslovima u Batkoviću. Zatočenici su bili izloženi atmosferi terora stvorenoj ubijanjem, zlostavljanjem i nehumanim uslovima, bez dovoljno hrane, vode, ljekarske njege i bez odgovarajućih uslova za spavanje, navodi se u optužnici.

Prema optužnici, Begović je lično premlaćivao zarobljenike i seksualno ih zlostavljao u ljeto 1992. godine.

Mustačević je posvjedočio da je vidio kako Begović i stražar Zorić tuku 70-godišnjeg starca s nadimkom Zulfo jer je imao tetovažu sa slovom U.

“Oni su ga tukli tog dana u više navrata… puškama, rukama, nogama, gdje stignu, u glavu, leđa, stomak. Nisu birali. Predvečer su ga zadnji put tukli, a on je tokom noći preminuo”, prisjetio se svjedok.

On je dodao da je vidio Begovića kako s drugim stražarima tuče trojicu Bijeljinaca, koji su dovedeni u logor, nakon čega su dvojica podlegla, kao i da tuče maloljetnika iz Kalesije.

Opisujući uslove u Batkoviću, svjedok je rekao da su bili “nikakvi”. “Zaušljivili smo se svi… Nismo se kupali, a na podu smo spavali. Naveče smo imali bačvu za nuždu”, dodao je on.

Tokom unakrsnog ispitivanja, Begovićev advokat je pitao svjedoka kako zna ime optuženog, na šta je Mustačević kazao da ga je saznao od drugih zatvorenika.

Suđenje se nastavlja 21. januara.

Denis Džidić


This post is also available in: English