Članak

Podignuta optužnica protiv Mirka Vrućinića

23. Decembra 2014.00:00
Državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Mirka Vrućinića, nekadašnjeg člana Kriznog štaba Sanski Most, za zločine na području te općine počinjene 1992. godine.

This post is also available in: English

Kako je saopćeno iz Tužilaštva BiH, Vrućinić se, kao bivši čelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Sanski Most i član tamošnjeg kriznog štaba, tereti da je učestvovao u udruženom zločinačkom pothvatu koji je za cilj imao progon nesrpskog stanovništva.

Vrućinić se nepotvrđenom optužnicom tereti da je od aprila 1992. do kraja iste godine zapovijedao i koordinirao policijskim snagama što su obezbjeđivale objekte za zatočenje u kojima je bilo nezakonito zatvoreno više hiljada bošnjačkih i hrvatskih civila nakon napada na nesrpska sela.

“Žrtve su mučene i zlostavljane u više objekata za zatočenje koje je kontrolirala policija, a više od 50 njih je ubijeno ili odvedeno u nepoznatom pravcu, otkada im se gubi svaki trag”, navelo je Državno tužilaštvo.

Prema Tužilaštvu BiH, više stotina žrtava bilo je mučeno, premlaćivano, zlostavljano na ponižavajuće načine i držano u nečovječnim uvjetima, što je rezultiralo smrću većeg broja zatočenika, a oko 1.000 nezakonito zatočenih žrtava prebačeno je u logor Manjača.

S područja Sanskog Mosta, prema Tužilaštvu BiH, više od 20.000 osoba je prisilno protjerano, u čemu su sudjelovale policijske snage kojima je zapovijedao Vručinić.

“Radi se o jednoj od najopsežnijih optužnica za ratni zločin na području Sanskog Mosta, kojom su obuhvaćena ubojstva i prislini nestanci više desetina žrtava bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na tom području”, navelo je Državno tužilaštvo, dodavši da se radi o istrazi koja je ustupljena iz Haaga.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Denis Džidić


This post is also available in: English