Članak

Premlaćivanja i ubistva muškaraca iz Kotora

22. Decembra 2014.00:00
U nastavku suđenja za zločine počinjene u Kotor-Varoši, svjedoci Tužilaštva BiH izjavili su kako su ih u ljeto 1992. godine nepoznati vojnici premlatili u Domu zdravlja u tom gradu.

This post is also available in: English

Nijaz Škorić je ispričao da su ga 25. juna 1992., zajedno sa ostalim muškarcima iz naselja Kotor (općina Kotor-Varoš), zarobili naoružani srpski vojnici, koji su ih u prodavnici porodice Tatar udarali, maltretirali i verbalno vrijeđali.
“Tu su Hasana Smajlovića istukli zbog čakijice što su našli. (…) Čuo sam i pucnje, a prepoznao sam Rajka Škorića da puca”, prisjetio se Škorić, koji je dodao da su muškarci potom prebačeni ispred kuće Stipe Zebe, u čijoj su se garaži nalazili žene i djeca.
Muškarci su, prema svjedoku, morali čučati i gledati u pod, dok su se iz garaže čuli plač i jauci.
“Neko je kazao: ‘Za ranjenog izvedi sedmoricu i strijeljaj.’ Ja sam svojim očima vidio da su odvojili petoricu, Vilić Rešida i sina mu Mevlida, Muminović Esada, Đuveleg Ševala (…) Čuo sam pucanj – znak da su gotovi”, naveo je Škorić.
On je rekao da su zatim svi muškarci iz naselja Kotor povedeni prema Domu zdravlja u Kotor-Varoši, te da je 28 osoba na tom putu ubijeno.
“Vidio sam ubijenog Đuveleg Šerifa na mostu. Smajlović Kerima udara iza vrata i on s mosta pada u Vrbanju. Tu je i ostao”, kazao je svjedok.
Škorić je rekao da je na ulazu u Dom zdravlja prepoznao glas Dušana Maksimovića, svoga radnog kolege, koji je galamio i psovao.
Na pitanje Odbrane svjedok je kazao da je na kapiji vidio optuženog Duška Maksimovića, ali da nije vidio da je on nekoga udario. Svjedok Škorić je dodao da su ih u krugu Doma zdravlja tukli nepoznati vojnici, te da je i sam dobio “teške batine”.
Predvečer istog dana, kako je posvjedočio Škorić, muškarci iz naselja Kotor dovedeni su u stari zatvor u Kotor-Varoši, gdje su ih na ulazu pretukli specijalci iz Banje Luke.
“Za 33 dana, koliko sam tu proveo, izgubio sam 22 kilograma”, rekao je Škorić i dodao da je odvođen i na kopanje rovova na prvu liniju.
Dušku Maksimoviću sudi se sa Savom Tepićem, Dragoslavom Bojićem, Duškom Vujičićem, Radojkom Keverovićom i Ilijom Kurušićem za učešće u zatvaranju, mučenju i drugim nečovječnim djelima nad Bošnjacima i Hrvatima u Kotor-Varoši. Prema optužnici, Tepić je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB), Bojić komandir policijske stanice u Kotor-Varoši, Vujičić aktivni policajac, Maksimović i Keverović rezervni policajci, a Kurušić pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS).
Na ovom ročištu iskaz je dao i još jedan svjedok Državnog tužilaštva, koji je zamolio da se njegovo ime ne objavljuje. On je također kazao da je iz naselja Kotor 25. juna 1992. odveden u zatvor.
Prema njegovim riječima, na putu prema zatvoru, u krugu bolnice muškarci su pretučeni i ubijani, dok je on pao u nesvijest usljed udaraca. Iz zatvora je svjedok vođen na ispitivanje u stanicu policije u Kotor-Varoši, ali nije znao ko je osoba koja ga je tamo ispitivala. 
Suđenje se nastavlja 29. decembra.

Džana Brkanić


This post is also available in: English