Članak

Optužbe pokojnog brata

22. Decembra 2014.00:00
Na suđenju za zločine počinjene u Višegradu, istražitelj Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) je ispričao da mu je brat Petra Kovačevića rekao da je optuženi ubio Muju Gacka 1992. godine.

This post is also available in: English

Sulejman Selimović, istražitelj sektora za ratne zločine SIPA-e, kazao je da je krajem 2010. godine nakon bjekstva Momira Savića dobio informaciju da Budimir Kovačević, brat optuženog Petra Kovačevića, želi da razgovara s nekim iz Tužilaštva BiH ili SIPA-e.

Selimović je rekao da se, s kolegom Ivicom Vlahovićem, sastao s Budimirom Kovačevićem u decembru 2010. godine u Višegradu.

“Na sastanku, o Saviću nam nije rekao ništa što nismo već znali, odnosno da ima suprugu u selu Cikote. Pomenuo je i svog brata Petra Kovačevića i rekao da je u Dobrunu ubio Muju Gacka. Moj kolega Vlahović mu je rekao da ne mora da govori o bratu, ali je Budimir rekao: ‘To je tako bilo i to svi znaju’”, posvjedočio je Selimović.

Državno tužilaštvo tereti Petra Kovačevića, bivšeg pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), da je krajem maja 1992. učestvovao u ubistvima, silovanjima i nezakonitom hapšenju civila u Višegradu, te da je u augustu iste godine ubio Muju Gacka u selu Dobrun.  

Momir Savić je u maju 2010. godine osuđen na 17 godina zatvora za zločine na području Višegrada, ali se nije pojavio na izricanju presude, nakon čega je za njim raspisana potjernica.

Tokom unakrsnog ispitivanja, branilac Petko Pavlović je upitao svjedoka Selimovića da li mu je poznato da su braća Budimir i Petar Kovačević bili u svađi te da postoje brojne prijave policiji koje su jedan o drugom podnosili, na šta je istražilac SIPA-e odgovorio da mu to nije poznato. 

Selimović je rekao i da zna da se i protiv Budimira provodila istraga za ratne zločine na području Višegrada.

Na pitanje advokata Pavlovića da li mu je poznato da osobe pod istragom nekada iznose laži, Selimović je rekao: “Da, znam da se to dešava.” 

Selimović je rekao da je Budimir Kovačević preminuo prošle ili početkom ove godine. 

Suđenje Petru Kovačeviću nastavit će se 12. januara.

Denis Džidić


This post is also available in: English