Članak

Zatražene mjere zabrane za braću Jozić

18. Decembra 2014.00:00
Tužilaštvo BiH je zatražilo da se trojici osumnjičenih za zločin počinjen nad civilima u Jajcu odrede mjere zabrane, čemu se Odbrane nisu protivile.

This post is also available in: English

Tužiteljica Slavica Terzić je predložila da se Umrislavu, Luki i Mati Joziću zabrani međusobno sastajanje, kao i sastajanje sa svjedocima, te da se javljaju u policijsku stanicu.

Tužiteljica je kazala da Tužilaštvo BiH treba saslušati još svjedoka koji žive na području Jajca, gdje su i osumnjičeni.

“Smatramo da se trebaju javljati nadležnom organu. Radi se i o tome da oni imaju dvojna državljanstva, dakle i državljanstva Republike Hrvatske”, kazala je ona, dodavši da je osumnjičene prilikom saslušanja upozorila da bi u slučaju bjekstva mogli biti procesuirani i u Hrvatskoj.

Odbrane su kazale da se ne protive predloženim mjerama zabrane, te da su se o njima usaglasile još tokom saslušanja.

“Moram reći da je ovo korektno vođen dokazni postupak i da nam je tužiteljica dala sve dokaze. Ja sam potpisao izjavu da sam saglasan sa ovim mjerama i sad se ne bih protivio”, rekao je Fahrija Karkin, branilac prvoosumnjičenog Umrislava Jozića.

Braća Jozić su uhapšena 15. decembra zbog sumnje da su, kao pripadnici Hrvatskih obrambenih snaga (HOS), učestvovali u zločinima počinjenim nad civilima u Jajcu.

Tužilaštvo smatra kako su početkom jula 1992. godine izveli tri osobe srpske nacionalnosti iz njihovih kuća u Jajcu, potom ih odveli u sjedište policije HOS-a u Pećinu, gdje su ih mučili, a zatim i ubili.

Odluku o mjerama Sud će donijeti naknadno.

Povezani članci

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English