Članak

Uložen jedan materijalni dokaz

18. Decembra 2014.00:00
Na suđenju Indiri Kamerić, optuženoj za zločine počinjene u Bosanskom Brodu, Odbrana je uložila jedan materijalni dokaz.

This post is also available in: English

Lejla Čović, braniteljica optužene Kamerić, uložila je odluku Kriznog štaba općine Bosanski Brod od 28. aprila 1992. godine, ali nije rekla šta ovom odlukom namjerava dokazati.

Čović je dodala da odustuje od drugog dokaza, odnosno odluke Kriznog štaba općine Bosanski Brod od 12. maja 1992. godine, s obzirom da se materijalni dokaz ponavlja.

Indira Kamerić je optužena da je, kao pripadnica 101. bosanskobrodske brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO), od aprila do oktobra 1992. godine učestvovala u fizičkom i psihičkom mučenju te nečovječnom postupanju prema civilima i ratnim zarobljenicima srpske i bošnjačke nacionalnosti u prostorijama policije i na stadionu “Polet” u Bosanskom Brodu.

Braniteljica Čović je navela da je, nakon što je putem medija saznala da je podignuta optužnica protiv Mladena Kurdije, izvršila uvid u taj predmet i izdvojila dokaze koji su bitni za odbranu Indire Kamerić. 

“Odbrana se obratila postupajućem tužitelju, izvršila je uvid i napravila selekciju dokaza koje namjerava predložiti da se uvrste kao dokazi Odbrane”, kazala je Čović.        

Tužilaštvo BiH tereti Mladena Kurdiju, bivšeg zapovjednika Vojne policije 101. brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO), za ubistva, prisilne nestanke i silovanja civila srpske nacionalnosti u Bosanskom Brodu.

Prema službenom rasporedu, nastavak suđenja je zakazan za 25. decembar.

Albina Sorguč


This post is also available in: English