Članak

Dokazi o tretmanu zarobljenika

18. Decembra 2014.00:00
U nastavku ulaganja materijalnih dokaza na suđenju za zločine počinjene na području općine Hadžići, Tužilaštvo BiH je prezentovalo dokumente o zatvaranju Hrvata u objekte na području ove općine.

This post is also available in: English

Među 98 materijalnih dokaza što ih je uložila tužiteljica Zorica Đurđević jesu i akti Državne bezbjednosti koji se odnose na hapšenje i tretman zatočenih osoba hrvatske nacionalnosti.

Tužilaštvo je prezentovalo i dokaze koji se odnose na radove što su ih zatvorenici “Silosa” obavljali na Igmanu. Tužiteljica nije navela šta je sadržaj ovih dokumenata.

Uloženi su i dokumenti u kojima se, kako je kazala Đurđević, navodi da su zatvorenici obavljali radove na području Hrasnice. Tokom suđenja, bivši zatočenici “Silosa” su svjedočili da su tokom rata vođeni u Hrasnicu, Butmir te na planinu Igman na kopanje rovova.

Za zločine počinjene u “Silosu”, kasarni “Krupa” i Osnovnoj školi “9. maj” sudi se Mustafi Đeliloviću, Fadilu Čoviću, Mirsadu Šabiću, Neziru Kaziću, Bećiru Hujiću, Halidu Čoviću, Šerifu Mešanoviću i Nerminu Kalemberu.

Prema optužnici, Hujić je bio upravnik i zamjenik upravnika “Silosa”, a iste funkcije obavljao je i Halid Čović. Mešanović je bio jedan od zamjenika upravnika u “Silosu” i upravnik logora u kasarni “Krupa”, a Kalember stražar u “Silosu”. Ostali su bili pripadnici civilne, vojne i policijske vlasti.

Tužilaštvo je uložilo i dokumente o dolasku sudija i tužilaca na područje Igmana, te o posjeti Crvenog krsta.

“Ulažemo i dokument koji se odnosi na formiranje Komisije za brigu o zatvorenim licima, a odnosi se na status i tretman prema zatvorenicima”, rekla je Đurđević.

Uloženo je i više akata Vrhovnog štaba Komande Armije BiH.

“Prezentujem dokument kojim se naređuje puštanje svih ratnih zarobljenika, uključujući i zarobljenike iz Tarčina. Ovim dokazujemo tačku jedan optužnice, a ostalo ćemo reći u završnoj riječi”, kazala je tužiteljica.

Na većinu uloženih dokaza, Odbrane nisu imale prigovore.

Zbog predstojećih praznika suđenje će se nastaviti 15. januara.

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English