Članak

DNK analiza povezala šest grobnica

17. Decembra 2014.00:00
Na suđenju za genocid počinjen u Srebrenici, Rifet Kešetović, vještak sudske medinice, kazao je kako je na osnovu DNK analize posmrtnih ostataka žrtava utvrdio povezanost šest grobnica na području Zvornika.

This post is also available in: English

Kešetović je rekao kako je primarna grobnica pronađena na brani kod sela Petkovci povezana sa pet sekundarnih grobnica otkrivenih u selu Liplje.

“DNK analiza govori gdje su pronađeni dijelovi tijela za svaku identifikovanu osobu. DNK upućuje na vezu između grobnica”, rekao je vještak.

Na osnovu DNK analize, kako je kazao vještak, nesporno je utvrđeno da se sve sekundarne grobnice vezuju za primarnu.

Kešetović je ove zaključke iznio na suđenju Ostoji Stanišiću i Marku Miloševiću, koji se terete za ubistva oko 1.000 Srebreničana počinjena sredinom jula 1995. na brani kod Petkovaca.

Prema optužnici, Stanišić je bio komandant Šestog bataljona Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), a Milošević njegov zamjenik. Komanda bataljona bila je smještena u Petkovcima, navedeno je u optužnici.

Sa davanjem nalaza i mišljenja, vještak je započeo na prošlom ročištu, 10. decembra. Tada je kazao kako su u grobnicama u selima Petkovci i Liplje pronađeni posmrtni ostaci 815 žrtava. Prema njegovom iskazu, poznat je identitet 803 žrtve, mada nije riječ o zvaničnom podatku. Zvanično su, kako je precizirao, identifikovane 732 žrtve.

Kešetović se složio sa Odbranom kako od zvanično identifikovanih žrtava direktnu vezu sa primarnom grobnicom ima 105 žrtava, pojasnivši kako je najmanje žrtava pronađeno u toj grobnici.

Suđenje se nastavlja 24. decembra.

Amer Jahić


This post is also available in: English