Članak

Zatraženo produženje pritvora za 13 osumnjičenika

16. Decembra 2014.00:00
Tužilaštvo BiH je zatražilo produženje pritvora u trajanju od tri mjeseca za 13 osoba od 15 osumnjičenih za zločine počinjene u selu Zecovi kod Prijedora. Odbrana smatra kako nema zakonskog osnova za produženje privora.

This post is also available in: English

Za dvojicu osumnjičenika pritvor nije zatražen jer su već u zatvoru zbog drugog krivičnog djela.

Tužilaštvo BiH je zatražilo pritvor za Dušana Milunića, Radomira Stojnića, Radovana Četića, Iliju Zorića, Zorana Stojnića, Željka Grbića, Zorana Milunića, Boška Grujičića, Radeta i Uroša Grujčića, Rajka Grbića, Zdravka Antonića i Rajka Gnjatovića, koji su uhapšeni prošlog mjeseca.

Pritvor je zatražen zbog opasnosti uticaja na svjedoke i saučesnike, dok je u slučaju Antonića pritvor zatražen i zbog opasnosti od bjekstva.

“Ovaj osumnjičeni ima brata koji se krije u inostranstvu. Mogao bi ostvariti kontakt s bratom i izbjeći krivično gonjenje”, kazao je tužilac Izet Odobašić.

Tužilac je rekao kako je Antonić uhapšen naknadno jer se krio, dok je njegov branilac Svetozar Davidović negirao tvrdnje o sakrivanju.

Tužilaštvo BiH je navelo kako je Dušan Milunić nakon otvaranja istrage prijetio dvojici svjedoka, dok je Odbrana istakla kako službena zabilješka koja je o tome sačinjena nije pouzdan izvor informacija.

Marsela Bajramović, koje je kao zamjena za Savana Zeca na ročištu zastupala Dušana Milunića, kazala je kako nema zakonskog osnova za produženje pritvora.

Prema navodima Odbrane, nakon okončanja istrage Tužilaštvo BiH je 12. decembra podiglo optužnicu, koju Sud BiH još nije potvrdio. Bajramović je rekla kako od podizanja do potvrđivanja optužnice nije moguće odrediti, niti produžiti pritvor. S njom su se složili i drugi branioci.

“Nalazimo se u pravnoj praznini. Pritvor ističe sutra, optužnica nije potvrđena”, rekao je Branko Gudalo, branilac osumnjičenog Uroša Grujčića.

Tužilac Odobašić ipak smatra da se osumnjičenima može produžiti pritvor.

Na teret osumnjičenima je stavljeno učešće 1992. godine u napadu na Zecove u kojem je ubijeno preko 150 osoba. Sumnjiče se i za ubistva 29 žena i djece u zaseoku Gradina, nakon čega su tijela ubijenih uklonjena u masovnu grobnicu, za kojom se još uvijek traga. 

Preživjelo stanovništvo, kako je saopćilo Tužilaštvo BiH, zatočeno je u prijedorske logore Omarska, Keraterm i Trnopolje.

Amer Jahić


This post is also available in: English