Članak

Pokušaj zaustavljanja NATO bombardovanja

16. Decembra 2014.00:00
Svjedočeći u korist Odbrane Ratka Mladića, novinar paljanske televizije Snježan Lalović izjavio je u Haagu da je s proljeća 1995. godine snimio pripadnike UNPROFOR-a vezane na Jahorini, kako bi NATO odvratio od daljnjih vazdušnih napada na Vojsku Republik

This post is also available in: English

e Srpske (VRS).

Lalović je posvjedočio da su ga na radiorelejni objekat na Jahorini uputila nepoznata uniformisana lica i da pritom nisu pominjali generala Mladića. Tvrdio je i da zarobljenici nisu bili maltretirani.

Optužnica Mladića, komandanta VRS-a, tereti, između ostalog, za uzimanje oko 200 vojnih posmatrača Ujedinjenih nacija (UN) za taoce, nakon što je NATO krajem maja 1995. avionima napao VRS.

Lalović je posvjedočio da su mu uniformisana lica “rekla” da snimi pripadnike UNPROFOR-a kod releja na Jahorini “jer prijeti opasnost da će taj objekat biti gađan”. Potvrdio je da je dvojicu “plavih šljemova” iz Poljske i Brazila sam odvezao na Jahorinu terenskim vozilom koji su mu dala “uniformisana lica”.

Svjedok je, međutim, negirao da je radio po naređenju vojske i policije Republike Srpske (RS) tvrdeći da je od oficira dobio “informaciju”o tome šta će se dogoditi, a “ne naređenje”.

Tokom unakrsnog ispitivanja, tužiteljica je svjedoku predočila izjavu u kojoj stoji da je general Mladić tadašnjem komandantu UNPROFOR-a Rupertu Smithu zaprijetio da će “gledati ubijanje pripadnika UNPROFOR-a na televiziji ako nastavi bombardovanje”.

Sugerišući da je Mladić upozorio na eventualno stradanje “plavih šljemova” od NATO bombi, Lalović je kazao: “Bio sam s njima i zajedno s njima mogao sam da poginem.”

“Mi smo njih držali, u stvari, bili smo s njima na Jahorini vrlo kratko, vidjeli NATO avione i plašili se da će napasti te objekte. To je bio trik da se pokaže da su oni gore, a da se ti ljudi premjeste na sigurno”, rekao je svjedok.

Prilog koji je svjedok uradio je bio o tome kako su zavezani za određene ciljeve. “Mi smo bili izloženi bombardovanju najveće vojne alijanse i ti prilozi trebalo je da odvrate NATO avione da bombarduju RS”, kazao je svjedok.

Na pitanje sudije Alphonsa Orieja smatra li vezivanje pripadnika UNPROFOR-a za relej na Jahorini “maltretiranjem”, Lalović je odgovorio: “Složit ćemo se da je svako vezivanje jedna vrsta maltretiranja, podrazumijevao sam da ih niko nije tukao.”

Upitan od istog sudije zašto je uopšte išao na Jahorinu, rekao je: “Ja sam dobio redakcijski zadatak da snimim pripadnike UNPROFOR-a koji su bili vezani za te objekte.”

Marjan Ješić, drugi svjedok Odbrane, kazao je da su muslimanske paravojne formacije napadom na Prijedor 30. maja 1992. godine izazvale rat u tom gradu. U tom ataku, Ješić je ranjen u glavu.

Prema optužnici protiv Mladića, Prijedor je jedna od sedam opština u kojima je progon Muslimana i Hrvata imao razmjere genocida. Mladić je optužen i za genocid u Srebrenici i za terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem tokom rata u BiH.

Nastavak suđenja zakazan je za 17. decembar.

Radoša Milutinović


This post is also available in: English