Članak

Isti obrok za sve

16. Decembra 2014.00:00
Svjedokinja Odbrane na suđenju za zločin počinjen u kasarni “Viktor Bubanj” u Sarajevu ispričala je da tokom dvije godine nikada nije vidjela ni čula da je optuženi Iulian-Nicolae Vintila, ili bilo ko drugi, zatvorenike udarao ili fizički maltretirao.

This post is also available in: English

Emina Maksić, koja je kao kuharica radila od juna 1992. godine u kasarni “Viktor Bubanj” u Sarajevu, ispričala je da je zajedno sa tadašnjim kuharima – Vintilom, te Safetom Kovačem – svakodnevno pripremala dva obroka. Obroci su bili namijenjeni zatvorenicima i osoblju u kasarni “Viktor Bubanj”.

Kako je objasnila, u to vrijeme nije bilo puno namirnica, ali su svi, bez izuzetka, dobijali identične obroke.

“Jeli smo rižu, leću, makarone i grah. To su bile glavne namirnice od kojih se svakodnevno pravio bar jedan topli obrok. Za doručak su služene po dvije šnite hljeba, nekad feta sir, i obavezno čaj. Istu hranu su jeli svi: i mi koji smo tu radili, a i oni koji su tu bili zatvoreni”, kazala je svjedokinja Maksić.  

U nastavku svjedočenja, ona je napomenula da se tokom njenog rada u kuhinji kasarne “Viktor Bubanj” nikada nije desilo da pritvorenici ne dobiju obrok, naglasivši da su uslovi u to vrijeme u Sarajevu bili teški, te da niko nije imao hrane koliko je htio.

Vintili se, zajedno sa Ramizom Avdovićem, sudi da je od juna do kraja novembra 1992. godine učestvovao u uspostavljanju i održavanju sistema zlostavljanja civila srpske nacionalnosti.

Tužilaštvo BiH smatra da je Avdović bio komandir straže na petom spratu Okružnog zatvora u Sarajevu i u bivšoj kasarni “Viktor Bubanj”, a Vintila kuhar i stražar u nekadašnjoj kasarni.

Odgovarajući na unakrsna pitanja Tužilaštva, svjedokinja je napomenula da je u kasarni radila do juna 1994. godine, te da se ne sjeća tačno kada je drugooptuženi Vintila prestao da radi na mjestu kuhara, te postao stražar.

“Perioda kad je Vintila otišao iz kuhinje, ja se ne sjećam. Samo ga se sjećam u kuhinji i u bijeloj kuharskoj uniformi. Čizme nikada nisam vidjela da je nosio. Uvijek je bio u papučama. Takvog sam ga vidjela prvi dan kad sam došla na posao i posljednji”, objasnila je Maksić.

Ona je objasnila da su hranu zatvorenicima uvijek nosili Vintila i drugi kuhar Kovač, te da ona nije imala pristup dijelu gdje su bile ćelije i smješteni zatvorenici.

Svjedokinja je potvrdila kako je imala saznanja da je kasarna “Viktor Bubanj” bio vojni pritvor. Prema njenim riječima, u njemu su bili zatvorenici srpske i bošnjačke nacionalnosti.

Nastavak suđenja zakazan je za 13. januar 2015. godine.

Dragana Erjavec


This post is also available in: English