Članak

Zatraženo produženje pritvora za Čondrića

10. Decembra 2014.00:00
Tužilaštvo BiH zatražilo je produženje pritvora Mati Čondriću, optuženom za zločine protiv civilnog stanovništva u Bosanskom Brodu, čemu se usprotivila Odbrana.

This post is also available in: English

Tužilaštvo je u prijedlogu navelo kako optuženi ima jak motiv za bjekstvo i da posjeduje državljanstvo Hrvatske.

Tužilac Milanko Kajganić je obrazložio da optuženi 22 godine živi u Slavonskom Brodu (Hrvatska) i da posjeduje pogrebno društvo, a da u Bosanskom Brodu ima devastiranu kuću koja je neuslovna za stanovanje.

Kao drugi razlog za produženje pritvora, tužilac je naveo opasnost utjecaja na svjedoke.

“Sam optuženi je prilikom ispitivanja izjavio da poznaje oštećene svjedoke. (…) Ima jak motiv i interes da utječe na oštećenu N.H.”, kazao je Kajganić.

Čondrić je optužen da je, kao pripadnik Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO), silovao žensku osobu koja je 1992. godine bila zatvorena na stadionu Fudbalskog kluba “Polet” u Bosanskom Brodu, kao i da je učestvovao u psihičkom i fizičkom zlostavljanju civila.

Odbrana je istaknula da ne postoji nijedan dokaz koji bi opravdao produženje pritvora, te predložila određivanje mjera zabrane.

“Oštećena N.H. ni u jednom momentu ne spominje ime mog branjenika. (…) Jeste spomenula ime Mato, ali ne i prezime”, rekao je advokat Davor Šilić.

On je dodao da je svjedokinja u izjavi koju je dala prošlog mjeseca spomenula prezime Čondrić, ali tek kada joj je pokazana fotografija iz 1989. godine.

“Prepoznavanje je bilo nezakonito”, smatra Šilić.

Odbrana smatra da državljanstvo Hrvatske, odnosno dvojno državljanstvo, ne može biti osnov za pritvor, već osnov za druge mjere.

Odbrana je kazala da prijatelji optuženog daju jemstvo imovinom da Čondrić izađe iz pritvora. Tužilaštvo se usprotivilo ovim prijedlogu, jer nije podnesena dokumentacija, kao ni podaci o vrijednosti imovine.

Sud BiH potvrdio je 8. decembra optužnicu protiv Čondrića, koji je uhapšen 12. novembra.

Emina Dizdarević Tahmiščija


This post is also available in: English