Članak

Suđenje odgođeno iz tehničkih razloga

10. Decembra 2014.00:00
Suđenje Marinku i Zoranu Bjelici, te Novici Tripkoviću, optuženima za zločine počinjene 1992. godine u Kalinoviku, odloženo je iz tehničkih razloga, odnosno nedolaska trećeoptuženog na ročište.

This post is also available in: English

Željka Marenić, predsjedavajuća Sudskog vijeća, kazala je da se današnje ročište odgađa zbog nedolaska trećeoptuženog Tripkovića iz zatvora u Foči, te da su u pitanju isključivo tehnički razlozi.

“Novica Tripković danas nije dovezen iz KP doma u Foči. U pitanju su tehnički razlozi zbog kojih glavni pretres neće biti održan”, objasnila je Marenić.

Marinko i Zoran Bjelica, te Novica Tripković su, kao bivši pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS), optuženi da su u augustu 1992. učestvovali u ubijanju i mučenju civila bošnjačke nacionalnosti koji su bili zatvoreni u prostorijama Osnovne škole “Miladin Radojević” u Kalinoviku.

Sljedeće ročište zakazano je za srijedu, 17. decembra, kada će Odbrana prvooptuženog Marinka Bjelice uložiti 13 materijalnih dokaza. Na ovo ročište planirano je i pozivanje prvih svjedoka Odbrane drugooptuženog Zorana Bjelice.  

Dragana Erjavec


This post is also available in: English