Članak

Zatražen pritvor za Laličića

9. Decembra 2014.00:00
Tužilaštvo BiH zatražilo je određivanje pritvora Zaimu Laličića, osumnjičenom za zločine počinjene u Hrasnici kod Sarajeva, čemu se Odbrana usprotivila.

This post is also available in: English

Pritvor je predložen zbog opasnosti od bjekstva i uticaja na svjedoke, odnosno oštećene.

“Osumnjičeni ima državljanstvo Srbije. Svjedoci i oštećeni žive na području Hrasnice i osumnjičeni može lako uticati na njih. Tužilaštvo namjerava u narednom periodu saslušati određene svjedoke koji imaju saznanja o ovom događaju”, rekao je tužilac Vladimir Simović.

On je dodao da Tužilaštvo planira u skorije vrijeme podignuti optužnicu, kada bi, kako je kazao, pritvor mogao biti ukinut i određene mjere zabrane.

Ukoliko sud ne prihvati prijedlog za određivanje pritvora, Tužilaštvo je saglasno sa određivanjem mjera zabrane.

Odbrana smatra da nema razloga za određivanje pritvora.

“Mislim da bi u ovom slučaju bilo bolje odrediti mjere zabrane nego pritvor. Tužilaštvo je ispitalo ključne svjedoke. Nakon 20 godina uticati na svjedoke – ako je neko želio to činiti, činio bi u prethodnom periodu”, istakao je Branilac Šefik Cviko.

Osumnjičeni Laličić je rekao da nema ništa protiv da mu budu određene mjere zabrane i da je spreman da se odazove na svako ročište.

Laličić je uhapšen u ponedjeljak, 8. decembra, u naselju Hrasnica (općina Ilidža).

Tužilaštvo ga sumnjiči da je, kao pripadnik Armije BiH (ABiH), 1992. i 1993. godine počinio zločin nad žrtvama srpske nacionalnosti u Hrasnici.

Osumnjičen je za nečovječno postupanje i fizičko zlostavljanje više zatočenih osoba, te višestruko silovanje i seksualno zlostavljanje jedne ženske osobe.

Povezani članci

Inela Kasapović


This post is also available in: English