Članak

Sudnji dan za Bošnjake

8. Decembra 2014.00:00
U nastavku suđenja za zločine počinjene u Kotor-Varoši, svjedoci Tužilaštva BiH izjavili su kako ih je udario optuženi Duško Maksimović u junu 1992. godine, kada su ubijeni muškarci iz naselja Kotor.

This post is also available in: English

Šefik Đuveleg je kazao da je bio zatočen u garaži sa ostalim muškarcima iz naselja Kotor kada je 25. juna 1992. čuo glas Duška Maksimovića.

“Rekao je: ‘Ako mi je brat ranjen, ubijte petoricu, a ako je poginuo, desetoricu.’ Ja sam ga poznavao dobro, jer smo radili skupa”, prisjetio se Đuveleg, dodavši da nije vidio Maksimovića u tom trenutku.

Svjedok je naveo da je tada izdvojeno pet muškaraca i da su strijeljani ispod kuće Ante Zebe, a među njima je bio i njegov brat Ševal. Nakon toga, kako je posvjedočio, zatvorenici iz garaže su odvedeni pred Dom zdravlja u Kotor-Varoši.

Na tom putu ubijeno je nekoliko mještana, uključujući i njegovog oca.

“Tu sam vidio svog bivšeg kolegu Duška Maksimovića. Pitao sam ga: ‘Jesam li ja ovo zaslužio, Dule?’ Potom me udario cokulom ”, naveo je svjedok i dodao da je sa ostalima potom odveden u stari zatvor u Kotor-Varoši, gdje su dočekani udarcima.

Dušku Maksimoviću sudi se za zločine u Kotor-Varoši sa Savom Tepićem, Dragoslavom Bojićem, Duškom Vujičićem, Radojkom Keverovićom i Ilijom Kurušićem. Oni se terete za učešće u zatvaranju, mučenju i drugim nečovječnim djelima nad Bošnjacima i Hrvatima.

Prema optužnici, Tepić je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB), Bojić komandir policijske stanice u Kotor-Varoši, Vujičić aktivni policajac, Maksimović, Škorić i Keverović rezervni policajci, a Kurušić pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS).

Svjedok Sejfo Bilić je kazao da je također zarobljen 25. juna 1992. u naselju Kotor, zaseok Kukavice, kada je, prema njegovim riječima, bio “sudnji dan za Bošnjake”.

“Tada smo osuđeni na propast, sve bošnjačko, do kokoši”, naveo je Bilić.

On je dodao da su “za sve bili krivi specijalci”, te da je tog dana u svom naselju vidio optužene Duška Maksimovića i Iliju Kurušića.

Prema iskazu svjedoka, toga dana su izvedeni i ubijeni Esad Muminović, Samir Avdić, Ševal Đuveleg i Rešid Vilić sa sinom.

“Vilić je rekao: ‘Dule brate, nemoj mi jedinog sina’”, kazao je svjedok. On je precizirao da je riječ o Dušku Maksimoviću, ali da ne zna da li je Maksimović sišao ispod kuće gdje je izvršeno strijeljanje.

Bilić je kazao da su tada popaljene sve bošnjačke i hrvatske kuće, a da su ubijanja nastavljena i na putu prema i u Domu zdravlja u Kotor-Varoši, gdje mu je “Dule Maksimović izbio tri zuba”. Svjedok je naveo da je tu prepoznao i Rajka Škorića, te Duška Vujičića.

Svjedok Bilić je rekao da je sa ostalim komšijama prebačen do starog zatvora, gdje je ostao do 19. jula 1992. godine.

Svjedok Selim Smailović, koji je bio pritvoren u starom zatvoru u Kotor-Varoši, kazao je da je od drugih čuo da ih je tukao Duško Vujičić.

“Meni je rekao: ‘Vidite kako ste vi fini, vas nisam dirao.’ I nije”, naveo je svjedok.

Bojićev branilac Milan Romanić obavijestio je Sudsko vijeće da njegovog branjenika desetak dana uznemiravaju na telefon u vezi sa ovim predmetom, tražeći da “otkuca ostale”.  

Na ovom ročištu Sudsko vijeće je donijelo odluku o obustavljanju krivičnog postupka protiv Rade Škorića, o čijoj smrti je javnost obaviještena na ročištu održanom 1. decembra.

Suđenje se nastavlja 22. decembra.

Džana Brkanić


This post is also available in: English