Članak

Zatraženo produženje mjera Jovanovićima

5. Decembra 2014.00:00
Nakon potvrđivanja optužnice za zločine počinjene u Čajniču, Državno tužilaštvo zatražilo je da se produže mjere zabrane optuženima Milosavu, Marijanu i Slavku Jovanoviću, čemu su se Odbrane usprotivile.

This post is also available in: English

Tužilac Edin Muratbegović je zatražio da se trojici bivših pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) produže mjere zabrane napuštanja opštine Čajniče i kontaktiranja sa određenim osobama, kako ne bi uticali na svjedoke.

“U optužnici se radi o teškim kršenjima međunarodnog prava, a optuženi nakon potvrđivanja optužnice imaju imena svih svjedoka, tako da postoji opravdan strah da bi moglo doći do uticaja na svjedoke”, rekao je tužilac.

Sud BiH potvrdio je optužnicu kojom se Milosav, Marijan i Slavko Jovanović terete skupa s Stevom Jovanovićem za ubistva civila bošnjačke nacionalnosti počinjena u junu 1992. godine u selu Medoševići, na području općine Čajniče.

Branilac prvooptuženog Milosava Jovanovića Veljko Čivša je rekao kako “ne može da shvati” odluku Suda BiH da potvrdi optužnicu kojom su četvorica Jovanovića optuženi za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva prema krivičnom zakonu BiH, a ne prema blažem krivičnom zakonu bivše Jugoslavije.

“Potpuno je nerazumna odluka da se istrajava na korištenju strožijeg zakona nakon jasnih odluka Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda”, rekao je Čivša.

On je dodao da su navodi Državnog tužilaštva o opasnosti od uticaja na svjedoke neargumetovani, te da “bode u oči” odluka Državnog tužilaštva da ne traži mjere zabrane za četvrtog optuženog – Stevu Jovanovića.

Odbrane ostale dvojice optuženih su se složile s advokatom Čivšom, a Predrag Drinić, koji brani Slavka Jovanovića, kazao je da sva trojica optuženih već preko mjesec dana imaju mjere zabrane i da ni u jednom trenutku nisu pokušali kontaktirati sa bilo kojim svjedokom.

Sud BiH će odluku donijeti naknadno.

Denis Džidić


This post is also available in: English