Članak

Uhapšeno 14 osoba za zločine u Štrpcima

5. Decembra 2014.00:00
Na području BiH i Srbije uhapšeno je 14 osoba za zločine počinjene 1993. u Štrpcima (općina Rudo) i Višegradu.

This post is also available in: English

Na području Višegrada i Prijedora, Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsila je L.D. (1951), B.I. (1972), O.P. (1971), O.K. (1963), P.I. (1960), R.R. (1969), M.N. (1962), V.R. (1950), D.L. (1960) i N.P. (1963).

Oni su osumnjičeni za otmicu 20 putnika iz voza na relaciji Beograd – Bar, koja je izvršena u mjestu Štrpci, a potom ih odveli u Višegrad i ubili. Žrtve su nakon mučenja i likvidacije bačene u Drinu.

Među putnicima su bili državljani Srbije i Crne Gore bošnjačke nacionalnosti, te jedna osoba hrvatske nacionalnosti i jedna osoba afro-azijskog porijekla.

Prema navodima Tužilaštva BiH, u Srbiji su istovremeno uhapšene četiri osobe.

Među osumnjičenima su visoko rangirani vojni dužnosnici Vojske Republike Srpske (VRS) iz tog perioda. Oni su bili interventne čete Višegradske brigade, uključujući komadanta ove jedinice.

Osumnjičeni će u toku dana biti predati postupajućim tužiteljima na ispitivanje, nakon čega će se odlučiti o pokretanju prijedloga za određivanje pritvora.

Kako navodi Tužilaštvo BiH, hapšenju osumnjičenih prethodila je zajednička istraga Tužilaštva BiH i Tužilaštva za ratne zločine Srbije, realizovana na temelju Protokola o suradnji u procesuiranju ratnih zločina.

Džana Brkanić


This post is also available in: English