Članak

Podignuta optužnica protiv Mate Čondrića

5. Decembra 2014.00:00
Državno tužilaštvo podiglo je optužnicu kojom se Mate Čondrić tereti za zlostavljanje civila na području Bosanskog Broda 1992. godine.

This post is also available in: English

Prema nepotvrđenoj optužnici, on je iz svlačionice stadiona Fudbalskog kluba “Polet”, u kojoj su bile zatvorene žene, jednu Bošnjakinju odvodio u drugu prostoriju i omogućio dvojici pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) da je siluju i seksualno zlostavljaju.

“Optuženi se tereti da je, zajedno s drugim njemu poznatim pripadnicima vojne jedinice, lično sudjelovao u radnjama izvršenja na način da je, nakon što su pomenuti vojnici završili silovanje, oštećenu seksualno zlostavljao na naročito ponižavajući način”, saopćeno je iz Tužilaštva.

Tužilaštvo smatra da je Čondrić u dva navrata u prostorijama stare zgrade Stanice javne bezbjednosti i prostorijama zatvora smještenog u skladištu Robne kuće “Beograd“ u naselju Tulek, zlostavljao zatvorenike srpske nacionalnosti.

“Zajedno s drugim njemu poznatim pripadnicima Vojne policije sudjelovao je u psihičkom i fizičkom zlostavljanju zatvorenog civila srpske nacionalnosti, mučio ga i nečovječno postupao prema njemu”, navodi se u saopćenju.

Tužilaštvo smatra da je Čondrić ove zločine počinio kao pripadnik 101. bosanskobrodske brigade HVO-a u ljeto 1992. godine.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Čondrić je uhapšen 12. novembra, a Sud mu je nakon hapšenja odredio pritvor zbog opasnosti od bjekstva i mogućnosti uticaja na svjedoke.

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English