Članak

Krivične prijave protiv zatvorenih Srba

5. Decembra 2014.00:00
Na suđenju za zločine počinjene u Kladnju, Tužilaštvo BiH je kao dokaze uvrstilo krivične prijave za nekoliko Srba koji su bili zatvoreni u učiteljskim zgradama u Stuparima (općina Kladanj) tokom 1992. i 1993. godine.

This post is also available in: English

Tužilac Dragan Čorlija je pojasnio kako je policija krivične prijave zbog nedozvoljenog držanja oružja napisala devet mjeseci nakon njihovog zatvaranja u Stuparima.

Jedna od takvih prijava je protiv Velimira Čelića, od kojeg je oduzet puškomitraljez. Kako je rekao tužilac, oružje je oduzeto u junu 1992., a Čelić je na te okolnosti ispitan tek u februaru naredne godine.

Za zločine na području Kladnja sudi se Safetu Mujčinoviću, Selmanu Busnovu, Zijadu Hamziću, Nusretu Muhiću, Ramizu Haliloviću, Osmanu Gogiću, Nedžadu Hodžiću i Kahri Vejzoviću, bivšim pripadnicima civilne i vojne policije, te Teritorijalne odbrane.

Optuženi su za nezakonito zatvaranje srpskih civila u zgradi učitelja u Stuparima, kao i da su ih premlaćivali i prema njima nečovječno postupali.

U sudski spis je tužilac uvrstio i dokumentaciju kojom dokazuje kako su Mujčinović, Busnov, Muhić i Hamzić bili “stručni i obrazovani pripadnici policijskih i vojnih struktura”.

Ulaganje materijalnih dokaza nastavlja se na ročištu zakazanom za 12. decembar.

Amer Jahić


This post is also available in: English