Članak

Žalbe na presudu Iliji Paviću

4. Decembra 2014.00:00
Tužilaštvo je zatražilo od Vrhovnog suda FBiH da poveća kaznu Iliji Paviću, koji je osuđen na tri godine zatvora za zločin počinjen u Livnu, a Odbrana je zatražila oslobađajuću presudu.

This post is also available in: English

U svojim žalbama i Tužilaštvo i Odbrana su takođe predložili ukidanje prvostepene presude i obnavljanje suđenja zbog povreda postupka.

Pavića je Kantonalni sud u Livnu proglasio krivim da je, kao pripadnik Vojne policije Druge bojne Hrvatskog vijeća obrane (HVO), za vrijeme racije ubio civila srpske nacionalnosti Milorada Crnčevića u noći između 8. i 9. avgusta 1992. godine.

Federalni tužilac Vlado Mišković je predložio da se ova presuda ukine zbog povreda postupka, pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja i visine sankcije.

“Ukoliko Vrhovni sud utvrdi da ne stoje navodi o povredi postupka, onda predlažem da se izrekne veća kazna”, rekao je Mišković.

Prvostepenom presudom je utvrđeno da je Pavić sa još dvojicom kolega ušao u kuću Draginje Rosić i, nakon što je Milorad Crnčević izašao iz objekta, nekoliko puta mu rekao da stane, a zatim pucao i pogodio ga u predjelu prepone. Rosić je ubrzo podlegao.  

Odbrana je u žalbi istakla da radnje optuženog nemaju elemente ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, jer on nije izvršio ovo djelo sa direktnim umišljajem.

“Optuženi je više puta upozoravao oštećenog da stane. Ispalio je dva hica upozorenja, a onda je trećim namjeravao da onesposobi Rosića, koji je bježao noću u vrijeme policijskog sata”, kazala je braniteljica Ana Primorac.

Ona je dodala da Pavić i saborci nisu legitimisali ukućane i da optuženi nije mogao znati ko je unutra, te da stoga nije ni bilo namjere da ga liši života.

Ona je napomenula da je optuženi u to vrijeme imao 19 godina, te sugerisala da bi se ovdje moglo raditi o nekom drugom krivičnom djelu, a ne ratnom zločinu.

U obraćanju Vijeću Vrhovnog suda Pavić je takođe je izrazio neslaganje sa kvalifikacijom ratnog zločina.

“To nije bila racija, već samo patroliranje, da se vidi poštuje li se policijski sat i obaveza zamračenja. Krivo mi je što se ovo karakteriše kao ratni zločin”, kazao je Pavić.

Vrhovni sud naknadno će donijeti odluku o žalbama.

Marija Taušan


This post is also available in: English