Članak

S optuženim na Rogoju

3. Decembra 2014.00:00
Prvi svjedoci Odbrane Marinka Bjelice, optuženog za zločine počinjene u Kalinoviku, potvrdili su pred Sudom BiH da su početkom avgusta 1992. godine na Rogoju vidjeli optuženog, koji se zajedno sa ostalim pripadnicima vojske povlačio prema Dobrom Polju.

This post is also available in: English

Svjedok Pero Mišović, koji je u julu 1992. godine kao pripadnik Taktičke grupe Kalinovik Vojske Republike Srpske (VRS) držao vojne položaje oko Trnova, kazao je da je optuženog Marinka Bjelicu tog ljeta 1992. prvi put vidio 2. avgusta na Rogoju, gdje su pripadnici VRS-a držali svoje položaje. 

Kako je objasnio, optuženi je bio u vojnoj uniformi i stajao je kraj partizanskog spomenika, na samom rubu šume.

“Pamtim da nam je vikao: ‘Pazite da vam ne prođu s leđa’, misleći na pripadnike Armije BiH koji su se taj dan približavali našim položajima. Dva puta sam ga vidio tog dana i oba puta je zajedno s vojnicima utvrđivao položaje”, objasnio je Mišović.

On je dodao da je Marinka Bjelicu vidio i 3. avgusta u Dobrom Polju, gdje mu je optuženi rekao da je taj dan ranjen u glavu, kao i da mu je isti dan poginuo sin Dragan.

Na današnjem ročištu iskaze su dali i Miladin Trgovčević, kao i Božo Purković, nekadašnji pripadnici VRS-a. Oba svjedoka potvrdila su da su Marinka Bjelicu vidjeli na Rogoju 2. i 3. avgusta 1992. godine, kada se VRS povlačila prema Kalinoviku. 

Marinko i Zoran Bjelica te Novica Tripković su, kao bivši pripadnici VRS-a, optuženi da su u augustu 1992. učestvovali u ubijanju i mučenju civila bošnjačke nacionalnosti koji su bili zatvoreni u prostorijama Osnovne škole “Miladin Radojević” u Kalinoviku. 

Tokom unakrsnog ispitivanja sva trojica svjedoka su potvrdila da drugooptuženog Zorana Bjelicu nisu vidjeli u ljeto 1992. godine. 

Naredno ročište zakazano je za srijedu, 10. decembra, kada će Odbrana Marinka Bjelice uložiti set materijalnih dokaza, čime će biti završen dokazni postupak prvooptuženog.

Dragana Erjavec


This post is also available in: English