Članak

Tužilaštvo traži preispitivanje odluke Ustavnog suda

1. Decembra 2014.00:00
Tužilaštvo BiH zatražilo je preispitivanje odluke Ustavnog suda BiH kojom je djelimično ukinuta presuda kojom je Ratko Dronjak osuđen na 18 godina zatvora za zločine u Drvaru, uz obrazloženje da je jedan od sudija koji su učestvovali u ukidanju presude bi

This post is also available in: English

o branilac optuženog.

S obzirom da je Tužilaštvo uputilo ovaj zahtjev Ustavnom sudu 28. novembra, na današnjem ročištu pred Sudom BiH zatražilo je odgodu sjednice Apelacionog vijeća na kojoj je bilo planirano iznošenje žalbi nakon djelimičnog ukidanja presude zbog pogrešne primjene krivičnog zakona.

Tužiteljica Džemila Begović predložila je da se sjednica Apelacionog vijeća odgodi dok Ustavni sud ne preispita svoju odluku.

Branilac Slobodan Perić kazao je da se ne protivi odgodi sjednice Apelacionog vijeća, ali je zatražio da se Ratko Dronjak pusti na slobodu do okončanja postupka.

Apelaciono vijeće Suda BiH nije prihvatilo ovaj prijedlog. Tihomir Lukes, presjedavajući Vijeća, rekao je da Ustavni sud nije dovodio u pitanje kaznu u dijelu presude koja se odnosi na zločin protiv čovječnosti.

Ustavni sud BiH ukinuo je presudu u dijelu u kojem je Dronjak osuđen za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika jer je osuđen po Krivičnom zakonu BiH (KZ BiH). Ustavni sud BiH je utvrdio da je trebalo primijeniti Krivični zakon Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (KZ SFRJ) kao blaži po počinioca.

Apelaciono vijeće suda BiH je Dronjka, osim za zločin protiv ratnih zarobljenika, proglasilo krivim i za zločin protiv čovječnosti.

Prvostepenom presudom Dronjak je bio osuđen na 15 godina zatvora, a Apelaciono vijeće je kaznu povećalo na 18 godina.

On je proglašen krivim da je, kao upravnik zatočeničkih objekata u Drvaru, učestvovao u stvaranju i funkcioniranju sistema zlostavljanja civila i zarobljenih vojnika Armije BiH (ABiH) i Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u Osnovnoj školi “Slavko Rodić” i logoru Kamenica.

Zarobljenici, koji su držani u lošim uslovima, svakodnevno su premlaćivani, a njih 45 nije preživjelo.

Apelaciono vijeće Suda BiH odgodilo je ročište za 60 dana, do 1. februara 2015. godine.

Povezani članci

Albina Sorguč


This post is also available in: English