Članak

Izmjena optužnice u predmetu “Trusina”

1. Decembra 2014.00:00
Sudsko vijeće prihvatilo je izmijenjenu optužnicu Tužilaštva BiH u postupku protiv Mensura Memića, Dževada Salčina, Senada Hakalovića, Nedžada Hodžića i Nihada Bojadžića za zločine počinjene u Trusini kod Konjica.

This post is also available in: English

Sudsko vijeće, kako je rekla predsjedavajuća Željka Marenić, smatra da se optuženi izmijenjenom optužnicom ne nalaze u otežanom položaju. Na suđenju nije pojašnjeno o kojim se izmjenama radi.

Pošto je prihvaćena izmijenjena optužnica, branioci Hakalovića i Bojadžića su zatražili od Sudskog vijeća da omogući uvid u dokaze u drugim predmetima Tužilaštva BiH koji se odnose na zločine u Trusini počinjene 16. aprila 1993. godine.

Ovakav zahtjev su Odbrane i ranije tražile, ali Sudsko vijeće, kao i ovog puta, to nije prihvatilo.

Optuženi Bojadžić je kazao da u tim predmetima postoji dokaz koji ga oslobađa optužbi. On je mišljenja kako je ovaj predmet u istrazi podijeljen “kako Odbrana ne bi imala pristup tim dokazima”.

Protiv određenih osoba, kako je rečeno na suđenju, obustavljena je istraga za zločine u Trusini.

Prema neizmijenjenoj optužnici, u napadu Armije BiH (ABiH) na Trusinu ubijeno je 18 civila i četiri pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO), koji su se prethodno predali. Memić, Salčin, Hodžić i Bojadžić bili su pripadnici jedinice “Zulfikar” ABiH, a Hakalović pripadnik brigade “Neretvica” ABiH.

Zbog izmijenjene optužnice, Odbrane optuženog Hakalovića i Hodžića su zatražile da se ponovo ispitaju svjedoci Tužilaštva BiH koji su ranije dali iskaze na ovom suđenju.

Braniteljica Edina Rešidović je kazala kako je optužnica izmijenjena na štetu Bojadžića, te je zatražila dodatno vrijeme kako bi donijela odluku da li će i koje dokaze izvoditi.

Sudsko vijeće je saopćilo da Odbrane svoje prijedloge moraju dostaviti do kraja sedmice. Odbrana Memića i Salčina je rekla kako nema dokaza koji se odnose na izmijenjenu optužnicu.

Suđenje se nastavlja 15. decembra.

Amer Jahić


This post is also available in: English