Članak

Andabak optužen za zločine u Livnu

1. Decembra 2014.00:00
Državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv nekadašnjeg pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Zdenka Andabaka kojom ga tereti za zločine nad civilima počinjene na području Livna.

This post is also available in: English

Andabak se nepotvrđenom optužnicom tereti da je u julu 1993. godine, kao pomoćnik načelnika Uprave Vojne policije za operativnu zonu Sjeverozapadna Hercegovina i komandanta Druge lakojurišne bojne vojne policije HVO-a na ovom području, učestvovao u zlostavljanju i ubistvima civila na području općine Livno.

Kako je saopćeno iz Državnog tužilaštva, Andabak se tereti da je 21. jula 1993. godine u selu Grborezi (općina Livno) rukovodio akcijom u kojoj su njegovi podređeni ubili dvojicu bošnjačkih civila i zlostavljali jednu ženu ispred njihovih porodičnih kuća.

“Optuženi je lično usmrtio jednog od ranjenih civila, kojeg su prethodno ranili pripadnici jedinice kojom je komandovao. U toku akcije, uz prijetnju, fizički je zlostavljao jedno lice tako što mu je prvo naredio da legne na zemlju i stavi ruke na glavu, zatim ga kundakom puške udario u vilicu i izbio dva zuba, usljed čega je civil pretrpio snažne fizičke i psihičke patnje”, navodi se iz Tužilaštva BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Denis Džidić


This post is also available in: English