Članak

Podignuta optužnica protiv Mladena Kurdije

28. Novembra 2014.00:00
Državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv bivšeg zapovjednika Vojne policije 101. brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Mladena Kurdije, kojom ga tereti za ubistva, prisilne nestanke i silovanja civila srpske nacionalnosti u Bosanskom Brodu.

This post is also available in: English (English)

Kurdija se nepotvrđenom optužnicom tereti da je učestvovao u zločinima počinjenim nad više desetina civila srpske nacionalnosti koji su bili nezakonito zatočeni u zgradi policije i prostorijama stadiona “Polet” u Bosanskom Brodu.

Kako navode iz Tužilaštva BiH, žrtve su mučene, zlostavljane i premlaćivane, te je ubijeno ili je od posljedica premlaćivanja preminulo više od deset zatočenika. Neki od zatočenika su odvedeni, nakon čega im se gubi svaki trag, da bi nakon rata žrtve bile pronađene i ekshumirane.

“Dio optužnice odnosi se i na silovanje i seksualno zlostavljanje većeg broja žena srpske nacionalnosti, nad kojima su počinjena višestruka silovanja na različitim lokacijama, na izrazito ponižavajući način, izvršena pred drugim zatvorenicima, a u jednom slučaju pred suprugom silovane žrtve”, saopćili su iz Tužilaštva BiH.

Kurdija je optužen i za nezakonito odvođenje većeg broja civila u živi štit, gdje su trpjeli teške fizičke i psihičke torture, kao i da je učestvovao u mučenjima i premlaćivanjima zatočenika srpske nacionalnosti.

“Ova optužnica je do sada najopsežnija optužnica podignuta u Posebnom odjelu za ratne zločine Tužilaštva BiH, koja se odnosi na ratne zločine i stradanja žrtava srpske nacionalnosti na području Bosanskog Broda i Posavine. Uz optužnicu, predloženo je pozivanje više od 30 svjedoka Optužbe, a priložen je i vrlo opsežan dokazni materijal od više stotina dokaza”, navodi se u saopćenju Državnog tužilaštva.

Iz Tužilaštva BiH su naveli da je optuženi nastanjen na području Zadarske županije u Hrvatskoj, čije državljanstvo posjeduje.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Povezani članci

28. Novembra 2019.

test naslov

Denis Džidić


This post is also available in: English (English)