Članak

Počelo ulaganje dokaza na suđenju za “Silos”

27. Novembra 2014.00:00
Na suđenju za zločine počinjene na području općine Hadžići, Tužilaštvo BiH prezentovalo je i uložilo 92 materijalna dokaza, a najveći broj ih se odnosi na status koji su, kako je navela Optužba, optuženi imali u vrijeme izvršenja krivičnog djela.

This post is also available in: English

Tužiteljica Zorica Đurđević je, osim dokaza o zadacima koje su optuženi obavljali, uložila i dokumente kojima namjerava dokazati da je Ratno predsjedništvo općine Hadžići imalo ingerencije nad, kako je navela, nezakonito zatvorenim osobama.

Za zločine počinjene u “Silosu”, kasarni “Krupa” i Osnovnoj školi “9. maj” sudi se Mustafi Đeliloviću, Fadilu Čoviću, Mirsadu Šabiću, Neziru Kaziću, Bećiru Hujiću, Halidu Čoviću, Šerifu Mešanoviću i Nerminu Kalemberu.

Prema optužnici, Hujić je bio upravnik i zamjenik upravnika “Silosa”, a iste funkcije obavljao je i Halid Čović. Mešanović je bio jedan od zamjenika upravnika u “Silosu” i upravnik logora u kasarni “Krupa”, a Kalember stražar u “Silosu”. Ostali su bili pripadnici civilne, vojne i policijske vlasti.

Među materijalnim dokazima uloženi su u dokumenti o načinu rada Ratnog predsjedništva i njihovih članova.

“Ovim dokazujemo da je Ratno predsjedništvo imalo ingerenciju nad zatočenim licima, jer je Ratno predsjedništvo donijelo odluku da se puste određena lica s kojima je obavljen informativni razgovor”, rekla je Đurđević.

Dokument u kojem se jedan od zatvorenih obraća Ratnom predsjedništvu, kako je navela tužiteljica, govori o ingerenciji nad zatočenim licima.

Uloženi su i dokumenti o razoružavanju i pritvaranju lica hrvatske nacionalnosti 1993. godine, te o ograničavanju kretanja van kuće i dvorišta građanima srpske nacionalnosti, kao i o dozvoli za kretanje na relaciji Pazarić – Zenica.

Odbrane optuženih iznosile su prigovore na relevantnost i autentičnost nekih od uloženih dokaza. Edina Rešidović, braniteljica optuženog Đelilovića, istaknula je da dokumente koje je Optužba uložila nije potpisao optuženi, već druga osoba.

“Vršenje razmjene nije tačka optužnice”, kazala je Rešidović prigovarajući na dokaz Optužbe o razmjeni.

Nastavak suđenja zakazan je za 4. decembar, kada će biti nastavljeno ulaganje materijalnih dokaza.

Albina Sorguč


This post is also available in: English