Članak

Mladić vojnicima bio kao infuzija bolesniku

27. Novembra 2014.00:00
Bivši oficir Vojske Republike Srpske (VRS) izjavio je na haškom suđenju Ratku Mladiću da je tokom rata u BiH optuženi svojim vojnicima predstavljao ono što je “bolesniku infuzija”.

This post is also available in: English

“Njegovo pojavljivanje i razgovor s vojnicima, to je bilo kao bolesniku infuzija”, rekao je svjedok Odbrane čiji je identitet zaštićen pseudonimom GRM-130.

Svjedočeći o generalovom karakteru, GRM-130 je rekao da je Mladić bio “pravi oficir iz pravila službe, sa svim manirima”.

Susrete sa Mladićem, međutim, opisao je kao “neugodne i poučne”, zato što je general bio “veliki poznavalac vojnih propisa” i “insistirao je da ih i mi komandanti i komandiri moramo dobro poznavati”.

Mladić, po svjedoku, “nije trpio da su vojnici neobrijani”, niti da okolo hodaju bez oružja i propisno utegnute opreme.

“Insistirao je na redu i radu… i da poznajemo svakog vojnika”, kazao je GRM-130.

Iz svjedokovog iskaza proizlazi da je, kao oficir JNA, u BiH došao krajem 1991. sa svojom jedinicom i da je, kasnije, pridodat Glavnom štabu (GŠ) VRS-a u Crnoj Rijeci kod Han Pijeska, na čijem je čelu Mladić bio. Generala je, kako je precizirao, lično upoznao 1993. godine.

Ne navodeći o kojoj je godini riječ, svjedok je opisao kako je jedna muslimanska jedinica iz Srebrenice i Žepe 26. juna “došla na 300 metara od Glavnog štaba”.

“Uspjeli smo da ih odbacimo zahvaljujući sreći i ratnom lukavstvu”, rekao je GRM-130, dodavši da je pritom bio “teško ranjen”.

Veći dio unakrsnog ispitivanja svjedoka tužioci su obavili iza zatvorenih vrata.

Nekadašnji komandant Vojske Republike Srpske (VRS), Mladić je optužen za genocid u Srebrenici i progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u sedam opština imao razmjere genocida, za terorisanje stanovništva Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Svjedočenje o karakteru optuženog danas je započeo i doktor Simo Bilbija iz bolnice pri GŠ-u VRS-a, koji će iskaz nastaviti u ponedjeljak, 1. decembra.

Radoša Milutinović


This post is also available in: English