Članak

Počelo suđenje Gligoru Begoviću

26. Novembra 2014.00:00
Suđenje Gligoru Begoviću, optuženom za zločine počinjene u zatočeničkom centru “Batković” (općina Bijeljina), počelo je čitanjem optužnice i iznošenjem uvodne riječi Tužilaštva BiH i Odbrane.

This post is also available in: English

Tužilaštvo tereti Gligora Begovića da je, kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), učestvovao u zločinima počinjenim nad civilima i zarobljenicima koji su držani u nehumanim i nehigijenskim uslovima u zatočeničkom centru “Batković”.

Zatočenici su bili izloženi atmosferi terora stvorenoj ubijanjem, zlostavljanjem i nehumanim životnim uslovima, bez dovoljno hrane, vode, ljekarske njege i bez odgovarajućih uslova za spavanje, navodi se u optužnici.

Prema optužnici, Begović se, između ostalog, tereti da je u poljoprivrednim objektima u kojima su se krili zatvorenici, dok je centar “Batković” posjećivao Međunarodni crveni krst, tjerao dvije osobe na seksualne odnose u ljeto 1992. godine. U istom objektu, prema optužnici, i drugi su zatvorenici seksualno zlostavljani, a neki među njima imali su svega osamnaest godina.

Nekoliko je zatvorenika u centru “Batković” preminulo uslijed premlaćivanja, u kojima je zajedno sa ostalim stražarima učestvovao i Gligor Begović, dok su mnogi zatvorenici izgubili svijest zbog udaraca raznim predmetima od strane Begovića, stoji u optužnici.

Tužilac Miroslav Janjić je u uvodnoj riječi istakao da će materijalnim dokazima i saslušanjem svjedoka dokazati radnje navedene u optužnici, odnosno da su ratni zarobljenici i civili u centru “Batković” zlostavljani zbog svoje nacionalne i etničke pripadnosti, te da je Begović u tome učestvovao.

Odbrana je konstatovala da je optužnica neutemeljena i da je rezultat nezakonito sprovedene istrage, te da je i sama identifikacija optuženog nezakonita i suprotna načelima kriminologije.

Sudsko vijeće je upozorilo tužioca Janjića da provjeri koji su od predloženih svjedoka davali svoj iskaz pod zaštitom u Haškom tribunalu, kako ne bi počinio krivično djelo, jer to ranije nije provjerio.

Vijeće će naknadno odrediti kada će biti saslušan prvi svjedok Državnog tužilaštva.

Džana Brkanić


This post is also available in: English