Članak

Dobrovoljni odlazak s Ilidže

26. Novembra 2014.00:00
Svjedok Odbrane Slavko Mijanović negirao je na suđenju Ratku Mladiću da su srpske vlasti na Ilidži 1992. progonile Muslimane i Hrvate, tvrdeći da su oni “svojom voljom otišli”.

This post is also available in: English

“S Ilidže nisu bili protjerivani, niti je Ilidža širila teritoriju”, rekao je Mijanović, bivši zvaničnik opštinske vlasti.

Mijanović je dozvolio da je “bilo drugih opština iz kojih su protjerivani” muslimanski i hrvatski civili, ali, kako je kazao, sa Ilidže su se, iz straha od rata, “iseljavali i Srbi i nesrbi”.

Mijanović, koji se u srpskoj opštini Ilidža bavio stambenim pitanjima, posvjedočio je da su napušteni stanovi davani na “privremeno korišćenje”, ali ne u vlasništvo, srpskim izbjeglicama.

Po Mijanovićevom iskazu, “stanarska prava i imovina” vraćeni su vlasnicima poslije rata, što se nije dogodilo u Federaciji BiH. Upitan da li su se vlasnici vratili u svoje stanove, odgovorio je da nisu, zato što “nisu imali egzistencijalnih uslova”.

Mladić, bivši komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS), optužen je za progon nesrpskog stanovništva iz opština pod srpskom kontrolom, među kojima je i Ilidža. Sudi mu se i za genocid počinjen u Srebrenici i još nekoliko opština, terorisanje civila u Sarajevu, te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Dok ga je unakrsno ispitivao tužilac Adam Weber, Mijanović je potvrdio da su stanovi davani i srpskim dobrovoljcima, poput pripadnika Srpske radikalne stranke, kao i Tomislavu Kovaču, koji je kasnije postao zamjenik ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS).

“To su za mene, u skladu s pravilnicima, bili borci VRS-a ili pripadnici MUP-a RS-a”, objasnio je svjedok.

Na tvrdnju tužioca da su Muslimani i Hrvati bili protjerivani s Ilidže i da nisu odlazili dobrovoljno, Mijanović je uzvratio: “Ja znam da nisu proganjani s Ilidže.”

Kao dokaz za progon, tužilac Weber je citirao riječi tadašnjeg srpskog lidera na Ilidži Neđeljka Prstojevića iz prisluškivanih razgovora. Prstojević je, između ostalog, rekao da “sve što je muslimansko treba pobiti” i da “ne želi da živog vidi nijednog vojno sposobnog Muslimana”.

Pošto mu je tužilac predočio dokument srpskih vlasti kojim se zabranjuje povratak muslimanskog i hrvatskog stanovništva, svjedok je prokomentarisao: “Piše tako, mada ja ne znam zašto bi se u taj haos vraćali.”

Na ovom ročištu, u Mladićevu Odbranu svjedočio je i član obezbjeđenja Glavnog štaba VRS-a Dušan Todić, iako u sudnici nije progovorio nijednu riječ, osim što se predstavio.

U pisanoj izjavi, uvedenoj u dokaze, Todić je tvrdio da Mladić nikada u njegovom prisustvu nije naredio nijedan napad na civilne objekte, čak ni kada su zajedno gledali kako muslimanske snage spaljuju kuću Mladićevih roditelja. Mladić je, prema Todićevim riječima, uvijek insistirao na zakonitom postupanju sa ratnim zarobljenicima.

Haško tužilaštvo nije imalo pitanja za Todića.

Suđenje Mladiću se nastavlja u srijedu, 26. novembra.

Radoša Milutinović


This post is also available in: English