Članak

Svjedok nije vidio zlodjela u Sušici

24. Novembra 2014.00:00
U nastavku haškog procesa Ratku Mladiću, svjedok Odbrane Momir Deurić izjavio je da nije ni vidio ni čuo za zločine koje su, po optužnici, srpske snage u ljeto 1992. počinile nad Muslimanima u logoru Sušica u Vlasenici.

This post is also available in: English

“Nisam to ni čuo ni vidio”, ponavljao je Deurić, koji je u Sušici radio kao magacioner, dok mu je tužilac predočavao dokaze o zlodjelima, uključujući prebijanja na smrt, nestanak zarobljenih i seksualno nasilje.

Po svjedoku, Sušica je bila prihvatni centar u koji je vojska dovodila lokalne Muslimane – vojne zarobljenike, ali i civile – prije nego što bi ih, “čim se veći broj sakupi”, upućivala na razmjenu. 

“Neki su dolazili i dobrovoljno… Bili su tu sigurniji nego kod kuća, tako su govorili”, kazao je Deurić, potvrđujući da je među zarobljenima bilo žena, djece i staraca.

Svjedok je naveo da su zarobljeni redovno dobijali hranu, istu koju i srpski čuvari i radnici, te negirao da su Muslimani bili “iznureni i mršavi”, što su primijetili međunarodni posmatrači koji su posjetili logor. 

“Bilo ih je, šta ja znam, koji su prirodno mršavi, koji su bili mršavi i kad su došli”, kazao je svjedok, dodavši da su zarobljeni dobrovoljno radili, a ne pod prinudom.

Optužnica tereti Mladića, nekadašnjeg komandanta Vojske Republike Srpske (VRS), za progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u Vlasenici i još šest opština imao razmjere genocida.

Na tužiočevu sugestiju da su zarobljeni bili većinom “nevini civili”, Deurić je odgovorio: “To vam ja ne bih mogao znati… Bilo je i vojske u civilnim odijelima – da li je vojnik, da li je civil – ne bih mogao znati.”

Za zločine je Deurić, kako je posvjedočio, saznao tek nakon što je u septembru 1992. otišao iz Sušice, jer je “čaršija pričala o tome”. 

Svjedok je opovrgavao i da je jednom muslimanskom kolegi, kome je šef logorskog obezbjeđenja Dragan Nikolić Jenki stavio pištolj u usta, spasio život pojavivši se na vratima hangara.

“Ne sjećam se tog incidenta. Ja to nisam vidio… Moguće je, ako su oni videli mene, da je Nikolić prekinuo, pa kolega misli da sam mu ja spasio život”, izjavio je svedok. 

Nikolića je Tribunal 2005. pravosnažno osudio na 20 godina zatvora, nakon što je priznao krivicu za zločine u Sušici – progon, ubistva, mučenje i seksualno zlostavljanje.

Mladić je optužen i za genocid u Srebrenici, terorisanje stanovništva Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Nastavak suđenja je sutra, 25. novembra.

Radoša Milutinović


This post is also available in: English