Članak

Zarobljenici u kolu

20. Novembra 2014.00:00
Na suđenju Nedžadu Hodžiću i Dževadu Salčinu za zločine počinjene na Igmanu, svjedok Odbrane je kazao da je 1993. godine viđao zarobljenike na toj planini, ali da nikada nije vidio ni čuo da su zlostavljani.

This post is also available in: English

Zaštićeni svjedok X je kazao da je 1993. bio pripadnik Osme motorizovane brigade Armije BiH (ABiH), koja je bila smještena u hotelu Igman.

Prema iskazu svjedoka, njegova jedinica bila je smještena na spratu hotela, dok su zarobljenici boravili u prizemlju.

“Mi nismo ni znali da su to zarobljenici, jer su normalno izgledali i slobodno se kretali. Isto kao i mi su se hranili, dobijali su iz istog kazana hranu. Sjećam se jedne prilike da su čak kolo s nama igrali kada je bila proslava na planini. Meni je to više kao radni vod izgledalo, nego kao zarobljenici”, rekao je svjedok X i dodao da nikada nije ni vidio ni čuo da neko maltretira zarobljenike.

Hodžićeva Odbrana je zatim svjedoku prikazala snimak na kojem je prepoznao vojnike Osme motorizovane brigade i nekoliko zarobljenika na proslavi.

Hodžić i Dževad Salčin, također pripadnik jedinice “Zulfikar”, optuženi su za mučenje, premlaćivanje i seksualno zlostavljanje hrvatskih i srpskih zatvorenika na planini Igman u prvoj polovini 1993. godine.

Zaštićeni svjedok je kazao da je početkom 1993. viđao Hodžića i druge pripadnike odreda “Zulfikar” Armije BiH na planini Igman.

“Hodžić je bio druželjubiv, šaljiv i voljeli su ga svi u društvu. Bio je pomalen i vrlo mršav. Tada je bio ljepuškast i nije imao ožiljak”, rekao je svjedok.

Svjedok X je kazao da je na planini Igman bilo još nekoliko vojnika koji su se zvali Nedžad, a da je jedan od njih imao nadimak Pjevač i da je bio “prgav i krupan”.
    
Neki od svjedoka Tužilaštva BiH, koji su rekli da ih je Hodžić tukao i zlostavljao, naveli su da je imao ožiljak na licu i da je bio krupniji.

Na pitanje da li je ikada čuo da je Hodžić učestvovao u nekim zločinima, svjedok X je odgovorio: “Nikada, dao bih desnu ruku da nije”.

Zaštićeni svjedok je kazao da je u ljeto 1993. godine otišao u Jablanicu, gdje je također viđao Hodžića.

“Tu je kasnije i ranjen. Sjećam se da sam ga vidio nakon što se vratio s liječenja. Nije me mogao poznati. Nije ništa znao, ni čitati, ni pisati. Od tada sam ga sretao, ali uvijek sa suprugom, jer mislim da on više ništa ne može sam. Ona ga voza i vodi uvijek. On slabo da može rečenicu sastaviti”, rekao je svjedok X.

Odgovarajući na pitanja branioca Kerima Čelika, svjedok je kazao da je poznavao optuženog Salčina kao “dobrog jarana” i da nikada nije čuo da je učestvovao u zločinima.

Suđenje se nastavlja 4. decembra.

Denis Džidić


This post is also available in: English