Članak

U pritvoru 12 osumnjičenika za zločine u Zecovima

20. Novembra 2014.00:00
Sud BiH odredio je jednomjesečni pritvor za 12 osumnjičenika za zločine počinjene u selu Zecovi kod Prijedora.

Pritvor je određen Dušanu Miluniću, Radomiru Stojniću, Radovanu Četiću, Zoranu Stojniću, Željku Grbiću, Iliji Zoriću, Zoranu Miluniću, Bošku Grujčiću, Radetu Grujčiću, Urošu Grujčiću, Rajku Grbiću i Rajku Gnjatoviću.

Na osnovu dokaza Tužilaštva, Sud BiH je utvrdio postojanje osnovane sumnje, te je pritvor određen zbog opasnosti da bi osumnjičeni mogli uticati na svjedoke, kao i uništiti ili sakriti dokaze.

Tužilaštvo BiH na teret im je stavilo da su krajem jula 1992. godine, kao pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS), policije i civilnih vlasti, učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu protiv bošnjačkog stanovništva.

U napadu na Zecove (općina Prijedor), kako je saopćilo Tužilaštvo BiH, ubijeno je više od 150 žrtava, a tijela većeg broja ubijenih su pronađena prošle godine u masovnoj grobnici Tomašica, dok se za tijelima više desetina još uvijek traga.

“Osumnjičeni se terete za ubistva, mučenja, silovanja i druge torture, kao i pljačku i uništavanje imovine Bošnjaka u selu Zecovi”, saopćilo je Tužilaštvo.

Sumnjiče se za ubistva 29 žena i djece u selu Zecovi počinjena 25. jula 1992. godine, a tijela do danas nisu pronađena.

Amer Jahić