Članak

Počelo obnovljeno suđenje Savi Babiću

20. Novembra 2014.00:00
Pred Apelacionim vijećem Suda BiH počelo je obnovljeno suđenje Savi Babiću, optuženom za zločine u Bratuncu 1992. godine.

This post is also available in: English

Nakon što se strane u postupku dogovorile da nema potreba čitati optužnicu, a tužilac Predrag Tomić ostao kod ranijih uvodnih riječi, preslušano je prvo svjedočenje iz prvostepenog postupka. Radi o svjedočenju Marka Deorića, koji je rekao da je bio Babićev zamjenik u vojnoj policiji u Bratuncu.

Do obnovljenog suđenja je došalo nakon što je Apelaciono vijeće Suda BiH u septembru ove godine ukinulo prvostepenu presudu kojom je Babić oslobođen krivice za zločine u školi “Vuk Karadžić” u Bratuncu, gdje su bili zatvoreni nesrpski civili.

Tužilaštvo tereti Babića, bivšeg komandira Vojne policije Vojske Republike Srpske (VRS) u Bratuncu, za učešće u zatvaranju ovih civila i njihovom mučenju.

Prema optužnici, Babić je imao efektivnu kontrolu na čuvarima u školi “Vuk Karadžić”, gdje je bilo zatvoreno više od 400 nesrpskih civila. Zatvorenici su, navedeno je u optužnici, svakodnevno zlostavljani, a više desetina je ubijeno ili su umrli zbog uslova u školi.

Preslušavanje narednog svjedočenja zakazano je za 27. novembar.

Povezani članci

Amer Jahić


This post is also available in: English