Članak

Goran Sarić oslobođen optužbi za zločine u Sarajevu

20. Novembra 2014.00:00
Apelaciono vijeće Suda BiH oslobodilo je Gorana Sarića optužbi za zločine počinjene 1992. godine u sarajevskom naselju Nahorevo.

This post is also available in: English

Sarić je oslobođen optužbe da je, kao načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Centar, nadzirao i učestvovao u razdvajanju muškaraca koji su bili zatvoreni u Psihijatrijskoj bolnici Jagomir u Sarajevu.

Azra Miletić, predsjedavajuća Apelacionog vijeća, kazala je kako je tokom postupka bilo sporno da li je optuženi bio načelnik SJB-a.

“Tužilaštvo je htjelo dokazati da je na području Nahoreva formirana Stanica javne bezbjednosti, ali Vijeće nalazi da nije van razumne sumnje dokazano da je ta stanica u junu 1992. formirana, kao ni da je Sarić bio na njenom čelu”, rekla je Miletić.

Obrazlažući presudu, Vijeće je kazalo kako nisu predočeni dokazi da je Sarić imao nadređenu ulogu nad policajcima.

“Tužilaštvo nije dokazalo da je optuženi izdao bilo kakvu naredbu. Tužilaštvo je moralo dokazati postojanje stanice, pokazati odnos nadređenih i podređenih, te da je optuženi bio nadređena osoba”, rekla je predsjedavajuća.

Vijeće nije našlo dokaze ni da je Sarić nadzirao i učestvovao u razdvajanju tri grupe muškaraca koji su bili u Psihijatrijskoj bolnici Jagomir a koji su tu bili zatvoreni 19. juna 1992. godine. Dio njih kasnije je odveden u logor, dio protjeran, a jedan broj ubijen.

“Iz dokaza nije vidljivo da je izdao naredbu za preseljenje stanovništva i zatvaranje muškaraca, pa nije ni jasna uloga optuženog u tome”, istakla je Miletić, dodavši da također nije dokazano ni da je optuženi sačinjavao spiskove muškaraca koji su upućeni na tri različite lokacije.

Prvostepenom presudom Suda BiH Sarić je bio osuđen na 14 godina zatvora. Ovu presudu ukinulo je Apelaciono vijeće i obnovilo suđenje.

Na danas izrečenu presudu ne postoji mogućnost žalbe.

Sariću se u odvojenom postupku sudi za genocid u Srebrenici.

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English