Članak

Bivši policijski rukovodioci iz Zvornika optuženi za genocid

20. Novembra 2014.00:00
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Dragomira Vasića, Danila Zoljića i Radomira Pantića za genocid počinjen u Srebrenici.

This post is also available in: English

Vasić je optužen da je učestvovao u zločinačkom poduhvatu, a Zoljić i Pantić da su pomagali i podržavali počinjenje genocida u okviru kojeg je izvršeno prisilno preseljenje oko 40.000 osoba, kao i masovne egzekucije oko 8.000 muškaraca i dječaka bošnjačke nacionalnosti sa područja zaštićene zone Srebrenica.

“Oni su učestvovali u planiranju i realiziranju genocida počinjenog u Srebrenici, na način da su osigurali i naredili korištenje ljudstva i tehnike policijskih snaga za zarobljavanje i prisilno odvajanje bošnjačkih muškaraca i dječaka nakon pada Srebrenice u julu 1995. godine”, navodi se u saopštenju Tužilaštva.

Kako se dodaje, optuženi su učestvovali u planiranju i realiziranju zatočenja zarobljenika, njihovom transportu na mjesta masovnih strijeljanja, kao i izvršenju egzekucija više hiljada žrtava bošnjačke nacionalnosti na lokalitetima Kozluk, Branjevo, Pilica i drugim.

Tužilaštvo ih tereti i za zatrpavanje tijela žrtava u masovne grobnice, kao i kasnije iskopavanje tijela i premještanje u sekundarne masovne grobnice, kako bi se prikrilo izvršenje krivičnih djela.

Vasić je, prema Tužilaštvu, za ove zločine odgovoran kao tadašnji komandant Štaba policijskih snaga Zvornik i načelnik Centra javne bezbjednosti (CJB) Zvornik, Zoljić kao komandant Posebnih jedinica policije (PJB) CJB-a Zvornik, a Pantić kao komandir Prve čete PJB-a.

Iz Tužilaštava su naveli da je ovo jedna od najopsežnijih optužnica kada je riječ o genocidu u Srebrenici, a uz optužnicu je predloženo saslušanje 137 svjedoka, od čega je više od 20 zaštićenih.

Uz optužnicu je priloženo više stotina materijalnih dokaza.

“U okviru temeljite istrage u ovom predmetu, ostvarena je značajna suradnja sa tužiteljstvom pri Haškom tribunalu”, naveli su iz Tužilaštva.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH, koji će odlučiti da li će biti potvrđena.

Albina Sorguč


This post is also available in: English