Članak

Počinje saslušanje svjedoka Odbrane

19. Novembra 2014.00:00
Na suđenju trojici optuženih za zločine u Kalinoviku počinjene 1992. godine, naredne sedmice počet će saslušanje svjedoka Odbrane.

This post is also available in: English

Sudsko vijeće donijelo je odluku o izmjeni redosljeda izvođenja dokaza, nakon što je Tužilaštvo predložilo čitanje iskaza dva svjedoka.

Tužilac Ćazim Hasanspahić je, nakon dostavljanja medicinske dokumentacije Odbrani i Sudu, predložio da se iskaz zaštićenog svjedoka S-6 i Selme Hasanbegović čitaju zbog njihovog teškog zdravstvenog stanja.

“Svjedok S-6 operisao je lijevo oko, a i sa desnim ima problema, a druga svjedokinja ima prijelom obje noge. Evidentno je da ovi svjedoci ne mogu pristupiti u Sud da bi dali svoj iskaz”, kazao je Hasanspahić.

Odbrane optuženih su se protivile ovom prijedlogu, ocijenivši da nisu ispunjeni uslovi da se iskazi čitaju.

Željka Marenić, predsjedavajuća Sudskog vijeća, rekla je da će biti promijenjen redosljed izvođenja dokaza s obzirom da svjedoci trenutno nisu u mogućnosti da pristupe i da to ne znači njihovu trajnu nesposobnost.

Za zločine počinjene u Kalinoviku, sudi se Marinku i Zoranu  Bjelici, te Novici Tripkoviću. Oni se terete da su, kao pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS), u augustu 1992. učestvovali u ubijanju i mučenju civila bošnjačke nacionalnosti koji su bili zatvoreni u prostorijama Osnovne škole “Miladin Radojević” u Kalinoviku.      

Nastavak suđenja zakazan je za 26. novembar, kada će biti saslušana trojica svjedoka Odbrane Marinka Bjelice.

Albina Sorguč


This post is also available in: English