Članak

Svjedok negira da je ratovao s optuženim

18. Novembra 2014.00:00
U nastavku suđenja za zločine počinjene u Višegradu, svjedok Odbrane je izjavio da nema veze sa ubistvom Hameda Oprašića, te da nije nikada bio u ratu sa optuženim Oliverom Krsmanovićem.

This post is also available in: English

Branislav Čubrilović zvani Čubro kazao je da mu je optuženi Oliver Krsmanović pročitao izvjesni dokument u kojem se navodi da on “ima veze sa odvođenjem Hameda Oprašića od kuće”.

Čubrilović je rekao kako je na taj način saznao da ga supruga odvedenog Mujesira Oprašić sumnjiči za ubistvo njenog supruga zajedno sa Krsmanovićem i Milanom Lukićem, te drugim osobama, kao i za prijetnje njenom djetetu.

“Ja ne znam gdje je Hamedova kuća. Nisam mu poznavao suprugu. (…) Na terenu se prepričavalo da je ubijen u hotelu u Višegradu”, naveo je Čubrilović.

On je dodao da je u maju 1992. bio na liniji, koja se nalazila na lijevoj obali rijeke Drine, prema Sjemeču i Rogatici, “što se može provjeriti u arhivi kod njegovog komandanta”.

Optužnica tereti Krsmanovića da je 25. maja 1992. s Milanom Lukićem i drugim pripadnicima Vojske Republike Srpske učestvovao u prisilnom nestanku Hameda Oprašića.

On je, kao pripadnik Druge podrinjske lake pješadijske brigade VRS-a, optužen za učešće u ubistvima, silovanjima, mučenjima i drugim nečovječnim djelima nad bošnjačkim civilima počinjenim 1992. u Višegradu.  

Svjedok Čubrilović je kazao da ne poznaje Milana Lukića, koji je pred Haškim tribunalom osuđen na doživotnu kaznu zatvora za zločine počinjene u Višegradu.

“Olivera Krsmanovića poznajem, kao i njegovog pokojnog oca. Nismo se družili, bili smo zdravo za zdravo. Nismo nikad bili skupa u ratu”, rekao je svjedok.

On je također naveo da ne zna da li je Krsmanović bio vojno angažovan, ali da ga on nije nikada vidio u uniformi, već “samo kako prevozi neke stvari u kamionu”.

Čubrilović je kazao da ne zna da li postoji optužnica protiv njega, ali da se i o njemu pisalo u novinama.

Drugi svjedok Odbrane Srđan Vučićević je rekao da je u junu 1992. mobilisan na stražu u kasarni “Uzamnica”, gdje su dovedeni civili bošnjačke nacionalnosti.

“Njih je dovodila policija i mi nismo imali nikakve veze sa njima. Čuvali smo stražu sa 100 metara udaljenosti od njihovog hangara”, naveo je svjedok i dodao da je tu bilo oko 20 stražara koji su se rotirali.

On je kazao da nije vidio da Krsmanović dolazi u “Uzamnicu”.

“Nisam poznavao Milana Lukića, ali sam ga viđao kako dolazi u kasarnu sa svojom jedinicom, u kojoj nisu bili Višegrađani. Ja sam na kraju napustio objekat zbog toga što su maltretirali te ljude”, naveo je svjedok.

Suđenje se nastavlja 9. decembra.

Povezani članci

Džana Brkanić


This post is also available in: English