Članak

Počelo suđenje za zločine u Srebreniku

18. Novembra 2014.00:00
Čitanjem optužnice i iznošenjem uvodne riječi Tužilaštva BiH počelo je suđenje Ekremu Ibračeviću, Faruku Smajloviću i Sejdaliji Ćoviću, optuženima za zločine počinjene na području Srebrenika.

This post is also available in: English

Oni su optuženi da su od početka juna do kraja augusta 1992. godine počinili zločine nad civilima srpske nacionalnosti koji su bili zatvoreni u prostorijama Mjesne zajednice Rapatnica i fudbalskom stadionu u naselju Luke.

Kako se navodi u optužnici, zatvorenici su premlaćivani, mučeni i zlostavljani na razne načine, dok je optuženi Ibračević, vršeći nadzor nad zatočeničkim objektima, odobravao takvo postupanje.

Civili su, kako se dodaje, vođeni na ispitivanje, prilikom čega su tučeni i zlostavljani. 

“Jedan od vojnika zatočeniku je stavio palicu preko ruku, dok ga je drugi vojnik namazao mašću po leđima i pržio lemilicom, ostavljajući mu plikove. Na kraju su ga polili nekom tečnošću”, navodi se u jednoj od tačaka optužnice.

Ćović je optužen da je više puta, sam ili zajedno s drugim licima, ulazio u Rapatnicu i udarao civile.

Prema optužnici, Ibračević je bio načelnik vojne bezbjednosti Općinskog štaba Teritorijalne odbrane (TO) Srebrenik, Smajlović komandir voda Vojne policije Općinskog štaba TO-a, a Ćović pripadnik Vojne policije.

Iznoseći uvodnu riječ, tužiteljica Zorica Đurđević je rekla da je oko 40 civila držano u objektima na području Srebrenika. Dodala je kako su uslovi boravka bili ispod minimuma standarda, te da će dokazati kako je optuženi Ibračević po svojoj funkciji mogao promijeniti uslove, ali da to nije učinio.

“Dokazat ćemo da je Ibračević znao da su civili protivzakonito zatvoreni. Propustio je da obavijesti pravosudne strukture da se u tim objektima nalazi određeni broj civila srpske nacionalnosti”, kazala je Đurđević.

Kazala je i kako Tužilaštvo smatra da drugooptuženi Smajlović nije spriječio neovlašeni ulazak drugih osoba u Rapatnicu, dok je Ćović kao pripadnik Vojne policije učestvovao u zlostavljanju civila.

“Čut ćete i potresne priče o mučenju zatvorenika, kao što je guranje igle pod nokte ili prženje lemilicom”, rekla je Đurđević.

Odbrane nisu iznosile uvodnu riječ.

Prvi svjedok Tužilaštva bit će saslušan 2. decembra. 

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English