Članak

Bez svjedočenja o konkretnim radnjama za javnost

18. Novembra 2014.00:00
U nastavku suđenja za zločine počinjene u Odžaku, Joka Goranović svjedočila je uz isključenje javnosti sa dijelova koji se odnose na konkretne radnje iz optužnice, a u cilju zaštite osobnog i intimnog života optuženih.

This post is also available in: English

Tužilac Miroslav Janjić je predložio da javnost bude isključena sa dijelova svjedočenja koja se budu odnosila na konkretne radnje iz optužnice. Odbrane su se pridružile prijedlogu Tužilaštva.

Sudsko vijeće kojim predsjedava Jasmina Kosović donijelo je rješenje o djelimičnom isključenju javnosti u cilju zaštite osobnog i intimnog života optuženih.

Joka Goranović, na čiji zahtjev je ukinuta mjera zaštite njenog svjedočenja pod pseudonimom D-1, kazala je da je 8. maja 1992. napustila kuću svoga oca kuću u Lipniku (općina Odžak), jer im je hrvatska vojna policija kazala da se trebaju skloniti u kuću “babe Stane”.

Prema njenom iskazu, sutradan uvečer su na kućna vrata zalupala tri vojnika.

“Prepoznala sam Martina Barukčića, koji je oženio moju sestričnu. Tada je imao crnu, kratku kosu i bio je sitan i mršav. Evo ga sjedi u drugom redu”, izjavila je svjedokinja i dodala da joj je on uperio pištolj.

Ona je dodala kako ju je, uz prijetnju pištoljem, Martin Barukčić, zajedno sa još dva vojnika, odvezao autom iz kuće prema Odžaku, i kako su se zaustavili kraj jedne kuće u šumi.

Sa ovog dijela svjedočenja javnost je isključena.

Tužilaštvo BiH tereti Marijana Brnjića, Martina Barukčića, te Pavu i Iliju Glavaša, bivše pripadnike 102. brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO), da su žene srpske nacionalnosti silovali, tukli, zlostavljali, ponižavali i prijetili im.

Optužnica ih po pet tačaka tereti da su u ljeto 1992. sa različitih lokacija dovodili žrtve u kuće i druge objekte na području Odžaka.

U javnom dijelu svjedočenja, Goranović je kazala da je prije odvođenja Martina Barukčića vidjela kada je išla kod njegove supruge Vesne, kao i na slavi kod svoje sestre.

Na pitanje Tužilaštva BiH zašto je na zapisnik svjedokinja kazala da je u pitanju Mato Barukčić, svjedokinja je odgovorila da je to apsolutno greška.

Na prošlom ročištu, javnost je također bila isključena sa dijelova koji se odnose na konkretne radnje iz optužnice. Tada je takvo rješenje doneseno na zahtjev Odbrana.  

Suđenje se nastavlja 2. decembra.

Povezani članci

Džana Brkanić


This post is also available in: English