Članak

Uhapšeno 12 osumnjičenih za zločine u Prijedoru

17. Novembra 2014.00:00
Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) je na području Prijedora uhapsila 12 osumnjičenih za zločine na području ovog grada.

This post is also available in: English

Prema nalogu Državnog tužilaštva, uhapšeni su Dušan Milunić zvani Bizon, Radomir Stojnić zvani Grom, Radovan Četić zvani Rade, Zoran Stojnić, Željko Grbić zvani Mali Cule, Ilija Zorić, Zoran Milunić, Boško Grujičić, Rade i Uroš Grujčić, Rajko Grbić zvani Patak te Rajko Gnjatović zvani Aćim, zbog sumnje da su 1992. godine učestvovali u zločinima nad nesrpskim stanovništvom na području Prijedora.
Kako je saopćeno iz Tužilaštva BiH, svih 12 uhapšenih su osumnjičeni da su krajem jula 1992. godine, kao pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS), policije i civilnih vlasti, učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu usmjerenom protiv bošnjačkog stanovništva.
Dvanaestorica uhapšenih, kako je saopćilo Državno tužilaštvo, sumnjiče se za ubistva 29 žena i djece u selu Zecovi počinjena 25. jula 1992. godine.
“Oni se sumnjiče za ubistva, mučenja, silovanja i druge torture, kao i pljačku i uništavanje imovine Bošnjaka u selu Zecovi, kao i druga krivična djela. U napadu na Zecove ubijeno je više od 150 žrtava, a tijela većeg broja ubijenih su pronađena prošle godine u masovnoj grobnici Tomašica, dok se za tijelima više desetina ostalih žrtava još uvijek traga”, navedeno je iz Tužilaštva BiH.
Tužilaštvo BiH je navelo da se, uz 12 uhapšenih osoba, istraga vodi protiv još šestorice, od kojih su trojica nedostupna BiH te će za njima biti raspisana međunarodna potjernica.
“Jedan od osumnjičenih se nalazi u Kazneno-popravnom zavodu (KPZ) Foča i bit će priveden u toku dana, dok za drugo lice koje je trebalo da se privede iz KPZ-a Zenica federalni ministar pravde Zoran Mikulić nije izdao potrebnu saglasnost za njegovo izvođenje, čime je izvršio ometanje rada pravosuđa i uticao na provođenje istrage”, saopćeno je iz Državnog tužilaštva.
Uporedo s hapšenjima, pripadnici SIPA-e su izvršili pretrese na četiri lokacije u potrazi za dokazima.
“Tokom pretresa pronađena je značajna količina naoružanja i vojne opreme, i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokazni materijal u toku daljnje istrage”, navelo je Tužilaštvo BiH.
Nakon privođenja u SIPA-u, osumnjičeni će biti predati Tužilaštvu BiH, koje će odlučiti da li će za njih tražiti određivanje pritvora.

Denis Džidić


This post is also available in: English