Članak

Napuštanje opštine Srbac

17. Novembra 2014.00:00
U nastavku haškog suđenja Ratku Mladiću, svjedok Odbrane Miloš Milinčić tvrdio je da je tokom rata u BiH veći dio Muslimana i Hrvata ostao u opštini Srbac.

This post is also available in: English

Nekadašnji predsjednik opštine Srbac Milinčić je izjavio da je tu opštinu “iz ekonomskih razloga” napustilo “oko 60 lica nesrpske nacionalnosti”, od ukupno 897, koliko ih je živjelo tamo prije rata.

Taj iskaz, Milinčić je, međutim, promijenio pošto mu je u unakrsnom ispitivanju Haško tužilaštvo predočilo podatke Službe državne bezbjednosti Republike Srpske da je opštinu Srbac tokom rata napustilo “više od dvije trećine Muslimana i gotovo jedna trećina Hrvata”.

Po tim podacima, od 940 muslimanskih stanovnika 1991. godine, u srbačkoj opštini je četiri godine kasnije ostalo njih 300. Hrvata je prije rata bilo 145, a poslije sukoba ostalo 50.

Milinčić je te podatke prihvatio kao tačne, uz napomenu da tokom rata “nije imao saznanja” o njima.

“Činjenica je to, ja sam mislio da nije većina napustila Srbac. Znam da su ljudi išli, ali te podatke ne da nisam morao znati, nego nisam ni znao”, kazao je Milinčić.

Mladić, nekadašnji komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS), optužen je za progon Muslimana i Hrvata iz opština pod srpskom kontrolom, genocid u Srebrenici i još nekoliko opština, terorisanje građana Sarajeva, te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

On je objasnio da se “otprilike 60 lica” obratilo njemu i da je, kao predsjednik opštine, intervenisao da im se dozvoli da pređu u Hrvatsku. Kasnije je, međutim, dodao da bi bilo ispravnije govoriti o “60 porodica, a ne pojedinaca”.

Milinčić je posvjedočio i da se više od 40 srbačkih Muslimana borilo u Vojsci Republike Srpske (VRS) i da su 22 ranjena. Svjedok je izjavio i da je Mladić 1992. podržao njegov stav da Srbačka brigada VRS-a ne ulazi u sukob sa susjednom opštinom Davor u Hrvatskoj, iako je iz nje Srbac bio granatiran.

“Kad sam mu to izložio, Mladić se nasmijao, bio je dobro raspoložen i rekao je: ‘Vi ste u pravu, pustite te budale, nemojte se direktno tući s Hrvatima’”, kazao je Milinčić.

Suđenje Mladiću biće nastavljeno u utorak, 18. novembra.

Radoša Milutinović


This post is also available in: English