Članak

Tužilaštvo zatražilo pritvor za Čondrića

14. Novembra 2014.00:00
Tužilaštvo BiH zatražilo je pritvor u trajanju od mjesec dana za Matu Čondrića, osumnjičenog za silovanje ženske osobe bošnjačke nacionalnosti u Bosanskom Brodu.

This post is also available in: English

Sudu BiH je tužilac Milanko Kajganić obrazložio osnovanu sumnju, kazavši kako je u istrazi Tužilaštva BiH silovana žena kao silovatelja označila osumnjičenog Čondrića, koji je uhapšen prije dva dana.

“U tim iskazima je navedeno na koji način je zatvorena i na koji način je silovana”, rekao je tužilac te dodao kako će istraga biti završena za mjesec dana.

On je kazao da iskaz silovane potkrepljuju i drugi svjedoci koje je Tužilaštvo BiH ispitalo. Čondrić je osumnjičen da je, kao pripadnik Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO), silovao žensku osobu koja je 1992. godine bila zatvorena u objektu na stadionu Fudbalskog kluba “Polet” u Bosanskom Brodu.

Kao razloge za pritvor, tužilac je naveo opasnost od bjekstva osumnjičenog i njegovog uticaja na svjedoke. Prema tužiocu, osumnjičeni ima i državljanstvo Hrvatske, koja svoje građane ne izručuje BiH.

S druge strane, Odbrana je rekla kako je silovana do sada davala više izjava, ali da osumnjičenog spominje na sugestivno pitanje tek u izjavi koju je prošlog mjeseca dala Tužilaštvu BiH.

Kako je kazao branilac Davor Šilić, u izjavi koju je dala istražnom sudiji u Derventi oštećena je spominjala samo ime Mato. On je naveo kako je u dokazima uočio da je drugi Mato odvodio žene sa stadiona.

“Odgovorno tvrdim da se ovdje radi o zamjeni identiteta”, dodao je on.

Branilac se usprotivio prijedlogu za pritvor, rekavši kako Čondrić živi na relaciji Slavonski Brod – Bosanski Brod, te da nema namjeru nigdje ići. 

Osumnjičeni je kazao da ne poriče da je bio vojni policajac, ali osporava da je bio čuvar na stadionu. Smatra kako se radi o zamjeni identiteta.

“Potrošen sam do iznemoglosti. Bačen sam na koljena. Ne znam kako dalje nastaviti živjeti u Bosanskom Brodu i Slavonskom Brodu”, rekao je Čondrić.

Tužilac je dodao kako je u ljeto 1992. godine osumnjičeni bio ranjen na stadionu, te da ga je silovana prepoznala na fotografijama pokazanim u istrazi.

Sud BiH će odluku donijeti naknadno.

Amer Jahić


This post is also available in: English