Članak

Bez informacija o ubistvima u zatvorima

13. Novembra 2014.00:00
Svjedok Odbrane Špiro Pereula negirao je na haškom procesu protiv Ratka Mladića da je 1992. i 1993. znao da su zarobljeni Muslimani ubijani u srpskim zatvorima, iako je bio član komisije Republike Srpske za razmjenu zarobljenika.

This post is also available in: English

“To mi nije poznato… Nisam ni dobijao ni slao takve podatke”, odgovorio je Pereula na pitanje tužioca Adama Webera da li je znao da su zarobljeni umirali u zatvoru na Kuli.

Svjedok je tvrdio da mu nije poznato da su nesrpski civili držani u Kuli, jer tamo nikad nije odlazio.

“Moj zadatak bio je da razmjenjujem vojnike, drugi su imali zadatak da razmjenjuju druge ljude”, kazao je Pereula, prihvatajući nešto kasnije da je među tim ljudima bilo i civila.

Uprkos dokumentima koje mu je zastupnik Optužbe predočio, svjedok je kazao da Glavnom štabu Vojske Republike Srpske (VRS), pri kojem je radio, nije prenosio informacije o pritvorenicima.

“Ja vidim da to piše, ali ja to nisam dao sigurno”, kazao je Pereula.

Svoju ulogu u komisiji za razmjenu, on je nastojao da prikaže kao beznačajnu, tvrdeći da, dok je on bio član, nijedan zarobljenik nije bio razmijenjen, te da ništa nije bilo rješavano u njegovom prisustvu.

Upitan da li je zbog toga ponudio ostavku, odgovorio je: “Nisam pismeno… usmeno da”. Precizirao je da ga je Vlada RS-a razriješila tek na kraju rata.

Mladića, tadašnjeg komandanta Vojske RS-a, optužnica tereti za progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u sedam opština imao razmjere genocida, genocid u Srebrenici, terorisanje stanovništva Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a.

Tužilac Weber sugerisao je da je svjedok bio učesnik u etničkom čišćenju Goražda 1995. godine, citirajući u sudnici poziv Muslimanima da napuste tu enklavu, koji je potpisao Pereula.

Svjedok je i to negirao, rekavši da je taj poziv bio upućen vojnicima Armije BiH, a ne civilima.

“U ratu je dozvoljena propaganda da bi se obezbijedila pobjeda… Ovo se sve odnosilo na vojnike, u cilju stvaranja njihove nesigurnosti, a ne na civile”, kazao je svjedok.

Pereula, koji je do rata radio u štabu Teritorijalne odbrane BiH, za podjelu te organizacije po etničkoj liniji optužio je tadašnjeg komandanta Hasana Efendića. Posvjedočio je da je njegov tadašnji kolega Jovan Divjak podijelio oružje muslimanskom dijelu TO-a i MUP-a “bez naređenja”.

Svjedok je izjavio i da je njegov rođeni brat bio otet i “divljački mučen” u pritvoru u kafeu “Sunce” u sarajevskom naselju Dobrinja.

General Mladić će iskazom sljedećeg svjedoka odbranu pred sudom u Haagu nastaviti u ponedjeljak, 17. novembra.

Radoša Milutinović


This post is also available in: English