Članak

Zamjenik komandanta u službi kurira

12. Novembra 2014.00:00
Za ubistva Srebreničana u školi u Petkovcima (općina Zvornik) i obližnjoj brani počinjena sredinom jula 1995. godine, optuženi Marko Milošević je saznao nekoliko dana kasnije, navodi se u izjavi koju je dao haškim istražiocima.

This post is also available in: English

Tužilac Predrag Tomić pročitao je ovu izjavu na suđenju Miloševiću i Ostoji Stanišiću, optuženima za genocid u Srebrenici. Kako je rekao tužilac, Milošević je izjavu istražiocima Haškog tužilaštva dao 2002. godine u svojstvu osumnjičenog.

Na pitanje istražioca šta zna o pogubljenima, Milošević je odgovorio: “Čuo sam da su pobijeni. Ništa drugo.”

On je kazao da je bio zamjenik komandanta Šestog bataljona Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), čije je sjedište bilo u Petkovcima.

Ispričao je kako mu je u prijepodnevnim satima 14. jula 1995. godine iz Zvorničke brigade rečeno da će zarobljenici iz Srebrenice biti smješteni u novu školu u Petkovcima, te da će ih čuvati oni koji ih dovezu. Ovu informaciju je Milošević, kako je izjavio, prenio komandantu Stanišiću.

U poslijepodnevnim satima 14. jula, Miloševića je komandant, kako je kazao, poslao da u Petkovcima pronađe Ljubišu Bearu kako bi se javio u komandu Zvorničke brigade. U blizini nove škoke, rekao je, pronašao je Bearu u društvu Drage Nikolića.

On je kazao da je primijetio vojsku koja je čuvala zarobljenike, pojasnivši da se nije radilo o pripadnicima Šestog bataljona.

“Ja sam bio tu, maltene, kao kurir. Prenio sam poruku i vratio se u bataljon”, rekao je Milošević.

Haški sud je Bearu, kao bivšeg načelnika za bjezbjednost Glavnog štaba VRS-a, osudio na doživotnu kaznu zatvora zbog genocida u Srebrenici, a Nikolića, koji je bio načelnik bezbjednosti u Zvorničkoj brigadi, na 35 godina zatvora.

Na pitanje istražioca gdje je bio uvečer 14. jula 1995. godine, on je odgovorio da je bio u komandi bataljona, kao i komandant Stanišić.

Na konstataciju istražioca kako im se nevjerovatnim čini da su u komandi bataljona čuli pucnjavu koja je dolazila iz pravca nove škole a da se o tome nisu raspitali, Milošević je kazao kako je komandant “jedino mogao nešto preduzeti”.

Miloševiću i Stanišiću sudi se za ubistva oko hiljadu Srebreničana koja su počinjena u noćnim satima 14. i jutarnjim satima 15. jula 1995. godine u novoj školi u Petkovcima i na obližnjoj brani.

Tužilaštvo BiH smatra da su oni znali za planirano pogubljenje Srebreničana, te je pod njihovom komandom vršena koordinacija, nadgledano ukrcavanje i praćenje Bošnjaka iz nove škole do obližnje brane, gdje su počinjena pogubljenja.

Istražiocima je Milošević rekao da je od jutarnjih sati 15. jula 1995. godine bio na položaju, a da je dan poslije ranjen.

“Ja sam 16., negdje oko pola dva, bio ranjen gore na liniji, od granate”, kazao je on.

U zvorničkoj bolnici, kako je rekao, proveo je desetak dana, a od ljudi koji su mu dolazili u posjetu saznao je za pogubljenja, ali nisu govorili ko je to uradio.

Suđenje se nastavlja 19. novembra.

Amer Jahić


This post is also available in: English