Članak

Rat s dojučerašnjim komšijama

12. Novembra 2014.00:00
U nastavku odbrane od optužbi za genocid i zločine protiv čovječnosti počinjene nad Muslimanima i Hrvatima, Ratko Mladić je pred sudije međunarodnog tribunala u Haagu izveo svjedoka Slavka Veselinovića, koji je za izbijanje rata u Rogatici s proljeća 1992

This post is also available in: English

. okrivio tamošnje Muslimane i Stranku demokratske akcije (SDA).

Veselinović, koji je bio član rogatičkog Kriznog štaba Srpske demokratske stranke (SDS), tvrdi da su se od 1991. godine muslimanske snage naoružavale, a da su u maju 1992. napale srpska sela u okolini Rogatice i sam grad, ubijajući i protjerujući civile. 

Poslije toga su, po svjedoku, izbili sukobi koji su potrajali dok Vojska Republike Srpske (VRS) nije “oslobodila” grad.

“Rat se nije vodio s nepoznatim neprijateljem koji je došao sa strane. Rat se vodio s dojučerašnjim komšijama i prijateljima”, kazao je svjedok.

Mladićev branilac Miodrag Stojanović prikazao je u sudnici dijelove filma koji je Veselinović, po sopstvenim riječima, snimio po povratku u grad.

Na snimku se vide opljačkane prodavnice, srušena džamija, zapaljene kuće, za koje je svjedok sugerisao da su djelo Muslimana. Vidjela su se i dva mitraljeska gnijezda, za koje svjedok tvrdi da su pripadala muslimanskim snagama.

Veselinović, koji je potom bio šef komisije za pomoć srpskim izbjeglicama, izjavio je da su Rogaticu “zbog puškaranja” napustili “i Srbi i Muslimani”. U napuštene muslimanske kuće komisija je, po riječima sjedoka, organizovano i kontrolisano naseljavala izbjegle Srbe.

On je rekao i da je u martu 1992. napustio Krizni štab zato što se protivio namjeri komandanta lokalne Teritorijalne odbrane (TO) Rajka Kušića da uđe u sukob sa Muslimanima.

Dok ga je unakrsno ispitivao tužilac, Veselinović je potvrdio da je Kušić namjeravao da napadne lokalnu policijsku stanicu, što on nije odobravao, želeći da nastavi pregovore s muslimanskom stranom.

Pošto mu je zastupnik Optužbe predočio uputstvo vrha SDS-a da se radi na podjeli teritorija, Veselinović je rekao da su pregovori o podjeli opštine Rogatica vođeni kako bi se spriječili sukobi i da je to rađeno “i bez uputstava” vrha SDS-a.

Veselinović je potvrdio da je znao da su i Muslimani i Srbi bili smješteni u lokalnu srednju školu “zbog opasnosti u gradu”, a neki i pritvoreni u objektima lokalnog “Rasadnika”. Negirao je, međutim, da je znao za zlodjela nad Muslimanima koja su, po optužnici, na tim lokacijama počinili pripadnici Kušićevih snaga.

“Ništa nisam želio da znam, ni da se miješam u aktivnosti vojske. Zato nisam bio ni u srednjoj školi, ni u ‘Rasadniku’, gdje je bila vojska”, objasnio je svjedok.

Suđenje Mladiću, ratnom komandantu VRS optuženom za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH koji je u sedam opština imao razmjere genocida, terorisanje civila u Sarajevu i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce, nastavlja se sutra, 13. novembra.

Radoša Milutinović


This post is also available in: English